Belföld

Újra biztonságos Ferihegy

Visszakapta a „clear" besorolást a ferihegyi repülőtér.

A Budapest Airportot újra „biztonságos európai repülőtérnek” nyilvánították az EU és Magyarország repülőtér-biztonsági szakemberei által végrehajtott utóellenőrzést követően.

Ferihegy azok után vesztette el a „clear” besorolását, hogy az egyik nemzetközi légügyi szervezet, az ICAO biztonsági tesztjén megbukott a budapesti légikikötő.

Ezeken a teszteken az ICAO szakemberei akár melltartóban is becsempészhetnek lőszert, vagy egyéb, biztonságra veszélyes apró eszközöket, amelyeket a kézi fémkeresők legtöbbször nem mutatnak ki. Ezeket az ellenőröknek kell kiszűrnie, mégpedig motozással.
Újra biztonságos Ferihegy 1

A leminősítéshez néhány dolgozó „tevékenyen” hozzájárult azzal – írta a Népszabadság, hogy felhívták az EU-s hatóságok figyelmét bizonyos kezeletlen problémákra. A repülőtéren működő szakszervezetek is rendszeresen küldözgettek panaszleveleket az uniós hatóságokhoz, ha biztonsági rést tapasztaltak.

A „leminősítés” miatt szigorításokat léptettek érvénybe Ferihegyen, mint például a testüregvizsgálatot és a motozást.

A besorolás megvonása az utasok 10-12 százalékát érinthette
hátrányosan, őket ugyanis a korábbinál részletesebben átvizsgálták.

A kötelező testüregvizsgálatok és a minden részletre kiterjedő motozások miatt a repülőtéri dolgozók, köztük a biztonsági ellenőrök is panaszkodtak. Ez a procedúra a reptér zavartalan forgalmát is befolyásolta. Mivel a szigorúan ellenőrzött zónába való minden belépésnél át kellett vizsgálni az oda belépőket, sokszor óriási sorok alakultak ki, és sokat kellett várni. Emiatt többször előfordult, hogy egy járat nem tudott időben elindulni. A késés miatt a légitársaságok a reptérre háríttották a plusz költségeket.

A BA pénteki közleményében hangsúlyozza: a „tiszta” státusz visszaszerzése azonnal érezhető pozitív következményekkel jár az utasok és a légitársaságok számára, hiszen az átszálló budapesti utasokat a többi európai repülőtéren a továbbiakban nem vetik alá újabb biztonsági ellenőrzésnek, és nem kezelik őket EU-n kívülről érkező utazókként. A légitársaságok csökkenteni tudják fordulóidejüket, az utasoknak pedig nem kell kockáztatniuk, hogy a budapesti repülőtéren vásárolt vámmentes árukat esetleg elkobozzák tőlük, vagy újra ellenőrzik azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik