Belföld

Tarlós csak párat alszik Kocsisra

Kocsis István vezérigazgató a belső vizsgálatot rendelt el a BKV-nál, de Tarlós István is kíváncsi az eredményre. Jövő hét elejére kiderülhet, mennie kell-e Kocsisnak. A BKV-t közben beperelte az Alstom.

A vizsgálatot a BKV Zrt. belső ellenőrzésének december 15-ig kell elkészíteni a Társaság Igazgatósága és Felügyelő Bizottsága részére – áll a cég közleményében.

Az Nemzeti Közlekedési Hatóság november 8-án vonta vissza a BKV vasúthatósági működési engedélyét a cég anyagi gondjai miatt. Tarlós István főpolgármester azt mondta, “különös”, hogy most hoznak erről határozatot.

Az üggyel kapcsolatban felmerült, hogy Kocsis István a helyén maradhat-e, erről napokon belül döntés születhet a főpolgármester szerint.

Tarlós az eredményekre vár

Értesülésünk szerint Tarlós nem sokat rágódik Kocsis menesztésén, megvárja az ügyben zajló vizsgálatok eredményét és azoknak megfelelően dönt, méghozzá gyorsan.

A Városházán, megkeresésünkre elmondták, hogy jövő hét elejére kiderül, maradhat-e székében Kocsis.

Per is lesz

Közben, az Index információi szerint az Alstom beperelte a BKV-t egy franciaországi bíróságon, emiatt a budapesti közlekedési társaság nem jut hozzá a francia cég által szerződésben vállalt 37 milliárdos bankgaranciához.

A hírportál úgy tudja, az Alstom azért indított pert a BKV ellen, mert így akar pénzhez jutni, amelyet a működésére fordítana.

Az Index szerint emiatt rendült meg a bizalom Kocsis Istvánnal, a BKV vezérigazgatójával szemben, és nem azért, mert a Nemzeti Közlekedési Hatósággal (NKH) kapcsolatos eljárás során hibákat követtek el a BKV-nál. Mint írták, Kocsis december elején utazhat Nantes-ba, ahol 12-én tartják az első tárgyalási fordulót.

kettes metró

Az Alstommal Kocsis István október 20-án bontotta fel a metrókocsik legyártására és leszállítására vonatkozó szerződést, miután a francia gyártó nem tudott végleges típusengedélyt szerezni a 2-es vonalra szánt Metropolis szerelvényekre. Korábban az Alstom azt közölte, hogy el akarják kerülni a bírósági tárgyalást és meg szeretnének egyezni a BKV-val. Tarlós István főpolgármester is hasonlóképpen nyilatkozott, az Indexnek azt mondta: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a szerződésbontás ellenére mégis megegyeznek.


Kocsis menne

Úgy tudjuk azonban, hogy Kocsis maga sem ragaszkodik két kézzel a BKV vezetéséhez, ám elkedvetlenedését nem a közlekedési cég nehéz anyagi helyzete okozza, hanem inkább a most folyó fővárosi átszervezések, melynek során jövő tavaszra létrejöhet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), “másodsorba taszítva” a BKV-t.

Az ügyben kerestük Vitézy Dávidot, a BKK 25 éves vezetőjét, egyelőre sikertelenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik