Belföld

Vörösiszap: pártatlanul vizsgálódna Tabajdi

A magyarországi vörösiszap-katasztrófa pártatlan uniós kivizsgálását szorgalmazta keddi közleményében Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő.

A politikus szerint sem az Európai Szolidaritási Alap, sem a Humanitárius Alap nem képes ipari katasztrófák esetében gyors segítségnyújtásra.

„Szomszédaink gyors segítségét leszámítva, az Európai Unió csak bátorító szavakkal támogatta a magyar áldozatokat és családjaikat. Most a katasztrófa okainak politikai manipulációktól mentes kivizsgálására van szükség. A független vizsgálat azonban a +nemzeti együttműködés+ kormányzata alatt kétségesnek tűnik. Ezért kell független uniós vizsgáló bizottságnak felmérni a helyzetet a katasztrófa sújtotta övezetben” – vélekedett Tabajdi, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának a magyarországi katasztrófáról rendezett vitájában általa mondottakat ismertetve.

Valószínűsítette, hogy a vörösiszap-áradat kialakulásában a súlyos emberi mulasztás is jelentős szerepet játszott.

„Másrészről az is nyilvánvaló, hogy az ajkai timföldgyárat veszélyes ipari üzemmé kellett volna nyilvánítani, és a tárolás körülményeit az illetékes hatóságoknak is megfelelően ellenőrizni kellett volna” – tette hozzá.

Tabajdi Csaba szerint a magyar EU-elnökség idején a Duna-stratégia keretében meg kellene kezdeni a Duna vízgyűjtő területén található ipari és bányászati hulladéktárolók rendbetételét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik