Belföld

Hoffmann Rózsa üzent Pokorninak

Nem a sajtón keresztül üzengetve kell megtárgyalni a most készülő új felsőoktatási törvény koncepcióját - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden, arra reagálva, hogy Pokorni Zoltán, a Fidesz vezető oktatáspolitikusa a törvény koncepciója kapcsán kritikákat fogalmazott meg.

Hoffmann Rózsa közölte, hogy napi szakmai kapcsolatban van Pokorni Zoltánnal és gyakran találkoznak.

Az MTI értesülése szerint az államtitkár jövő hétfőn találkozik Pokorni Zoltánnal, hogy tárgyaljanak a felsőoktatási koncepcióról.

Pokorni Zoltán kedden azt mondta, hogy a Fidesz azt szeretné, ha a magyar felsőoktatás megújulna, de a felsőoktatási törvény koncepciójában nem látják ennek lehetőségét, a minőség fejlesztését. Hozzátette: ahhoz joga van az államtitkárnak, hogy az általa felkért szakértői gárdával dolgozzon, amelybe nem vonják be a Fideszt, a koncepció nyilvánosságra hozatala előtt azonban kérte, hogy konzultáljanak. Ez sajnálatos módon nem történt meg – közölte, megjegyezve: szükségesnek tartaná, hogy legyen normális párbeszéd a két kormánypárt között.

Hoffman Rózsa a sajtó képviselői számára tartott budapesti háttérbeszélgetésen közölte: igyekeznek a felsőoktatási törvény koncepcióját a szakmai testületekkel megvitatni. Kedden a Magyar Rektori Konferencia tagjai mondhatták el véleményüket – akik tájékoztatása szerint alapvetően elfogadják a koncepciót -, szerdán pedig az Országos Köznevelési Tanács képviselői tehetik meg ugyanezt. A továbbiakban is számos szervezettel tárgyalnak, egyebek mellett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának a képviselőivel is.

Az oktatási államtitkár felhívta a figyelmet arra: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a miniszteri értekezletén jóváhagyta a tervezetet, és „Réthelyi Miklós miniszter személyesen is órákat dolgozott a törvény tervezetén”.

Mint elmondta, a koncepciót a tervek szerint december végére véglegesítik, januárban terjesztik a kormány elé, s ha ott elfogadják, akkor kezdődik majd a törvény szövegének megalkotása. A kodifikáció során is egyeztetnek majd a szakmai szervezetekkel, tehát összességében két alkalommal lesz lehetőség az egyeztetésre, így a véleményezésre hónapok állnak rendelkezésre – hangsúlyozta, hozzátéve: előreláthatóan áprilisban nyújtják majd be a felsőoktatási törvényt a parlamentnek, s azt az ottani vita után már májusban meg is szavazhatják a honatyák.

Hoffmann Rózsa az egyik legfőbb vitatémára, a vizsgaszámokra kitérve kiemelte: a törvény koncepciója – jelenlegi formájában – nem szándékozik megállapítani, hány sikertelen vizsga után lennének elbocsáthatók a hallgatók a felsőoktatási intézményből, mindenesetre az összesen öt vizsgát egy adott tantárgyból elegendőnek tartja. A vizsgák számáról alacsonyabb szintű jogszabály szólna a jelenlegi tervek szerint – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a felsőoktatásban nem lesz létszámcsökkenés, a jelenlegi arány (egy adott évfolyam mintegy 45 százaléka jár főiskolára, egyetemre) előreláthatóan nem változik majd. Ugyanakkor a bejutást magasabb követelményekhez kötnék, a két tárgyból megkívánt emelt szintű érettségi a diákokat magasabb szintű teljesítményre sarkallja, a készüléssel várhatóan magasabb lesz az alapműveltségük – vélekedett.

A felsőoktatás finanszírozásáról kifejtette: azt nem csak a hallgatók létszámához, hanem az egyetemek, főiskolák meghatározott teljesítménymutatóihoz is szeretnék kötni, s a kutatásfejlesztés is szempont lesz az állami dotálásnál.

Az egységes, osztatlan képzéssel kapcsolatban Hoffmann Rózsa megjegyezte, hogy várhatóan lesznek olyan szakok a tanárképzésen kívül, ahol ezt választják majd az intézmények, ha lesz erre lehetőségük.

Az államtitkár kitért arra: a felsőoktatási törvény mellett munkatársaik dolgoznak a közoktatási törvény tervezetén (ennek koncepciója várhatóan december elején felkerül a tárca honlapjára), valamint a pedagógus-életpályamodellről szóló törvényen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik