Belföld

Segítene a kormánynak egy volt alkotmánybíró

Zlinszky János levelében azt írja, hogy az Alkotmánybíróság korlátozása nélkül is végrehajthatók a vitatott gazdasági intézkedések.

A volt alkotmánybíró jogászkollégáinak és kormánypárti politikusoknak írt levelében kiáll a különadó jogossága mellett, de arra figyelmeztet, hogy az alkotmány mindenképpen védelemre szorul. Szerinte az alkotmánybírósági kontroll korlátozása a jogállamiságot fenyegető súlyos veszély. Zlinszky János ugyanakkor – az öt nappal a végkielégítések megadóztatásáról szóló törvény alkotmánybírósági megsemmisítése után kelt – levelében kifejti, javaslatát a kormány szándékai iránti elkötelezettsége irányítja – írja az [origo].

A professzor szerint a kormány az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásával nem a különadóért harcol, hanem olyan alkotmányosan vitatható kérdésekért, mint a magán-nyugdíjpénztári kifizetések befagyasztása vagy az energia- és távközlési szektor válságadói.

A volt alkotmánybíró a különadó bevezetésére egy olyan törvénykiegészítést javasol, amely lehetővé teszi az érintetteknek, hogy bírósághoz forduljanak, emellett megfontolásra ajánlja, hogy a felülvizsgálatot kérőnél nemcsak az összeghatár feletti, hanem a teljes kifizetés jogosságát lehessen vizsgálni.

Zlinszky János az [origo]-nak azt mondta, levelére kapott már pozitív visszajelzéseket. A lap úgy tudja, az írás eljutott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez is, aki – bár voltak fenntartásai – megfontolásra továbbküldte azt a frakciónak.

AJÁNLOTT LINK:

A vörösiszaphoz hasonlítja az Ab korlátozását egy korábbi alkotmánybíró [origo]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik