Belföld

Visszavonulót fújtak? – Finomodhat Lázár javaslata

Balsai: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Ab kontrollját.

Finomodhat a Lázár János által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság (Ab) felülvizsgálati jogköréből.

Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki rendkívüli ülése után újságíróknak úgy fogalmazott: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Ab kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak – például a költségvetés, az adók, az illetékek – tekintetében. Finomodhat az eredeti indítvány – tette hozzá. Szavai szerint: nem további hatáskörszűkítés, hanem “normalizálás” várható.

Lázár János javaslatához a módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság nyújtja be hétfőn, és arról még várhatóan aznap szavaz a parlament.

A rendkívüli bizottsági ülés után a szocialista Lamperth Mónika azt mondta, a testület többszöri összehívása (a délre összehívott ülést elhalasztották, mert a javaslat szövege nem készült el addig – a szerk.) azt mutatja, hogy egyre nagyobb a zavar a kormányoldalon, nem tudják eldönteni, hogy módosítsanak-e a javaslaton. Ugyanakkor szerinte a szándék, hogy korlátozni akarják az Ab hatáskörét, egyértelmű. Utalt Bencsik János energiastratégiáért felelős államtitkár szavaira, miszerint fel lehetett volna függeszteni az Ab gazdasági alkotmányossággal kapcsolatos jogkörét a rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva.

A szocialista politikus a jobbikos Gaudi-Nagy Tamáshoz hasonlóan azt mondta: nem ismeri a bizottság elé tárni szánt javaslat részleteit, folyosói pletykák azonban az Ab hatáskörének további szűkítéséről szólnak.

Gaudi-Nagy Tamás ezzel szemben – de szintén folyosói hírekre alapozva – közölte: a kormánypártokban van hajlandóság arra, hogy az Alkotmánybíróság ellenőrző szerepét megőrző módosító javaslatot fogadjanak el, s ezzel “önrevíziót” gyakoroljanak, azaz visszahátráljanak Lázár János eredeti javaslatához képest. Méltatlannak nevezte viszont, hogy a kormánypártok alapvető eljárási szabályokat sem tartanak be, sérelmezte továbbá, hogy a Jobbikot nem vonták be a bizottsági módosító indítvány kidolgozásába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik