Belföld

Az elnök jobbkeze erősítené az alkotmánybírákat

A köztársasági elnök a magyar nyelv védelme érdekében lépésekre készül.

A Köztársasági Elnöki Hivatal Jogi, Alkotmányossági és Közigazgatási Hivatalának vezetője a Magyar Hírlapnak vázolta Schmitt Pál alkotmányos javaslatait. Cservák Csaba szerint Schmitt Pál elődeitől kezdeményezőbb felfogást szeretne megvalósítani a törvényalkotásban.

A hivatal nem készít külön szöveget, de az államfőnek legfontosabb a magyar nyelv, a családok, a gyermekek hatékonyabb védelme, a kereszténység alkotmányba foglalása, a sporthoz való jog deklarálása, a Szent Korona-tan felmutatása értékként – mondta az alkotmányjogász.

A hivatalvezető szerint a “fékek és egyensúlyok szerepét jobban ki lehetne teljesíteni” a részleges vétó bevezetésével. Ilyenkor az elnök nemcsak az egész jogszabályt vétózhatná meg, hanem akár csak egyes elemeit, paragrafusait.

A szakember a népszavazás intézményét egyértelműsítené. Garanciákat építene a rendszerbe, hogy egy folyamatban lévő kezdeményezést ne lehessen meg­hiúsítani, hátráltatni egy ellentétes tartalmú törvénnyel. Ugyanakkor meg lehetne emelni a szükséges aláírások számát.

Akkor jó egy alkotmány, ha garantálja önmaga betartását. “Nagyon fontos ebből a szempontból az alkotmánybíráskodás megerősítése” – mondta Cservák Csaba. Szerinte olyan alaptörvény kell, amely nem szétválaszt, hanem összeköt. További feltétel, hogy ne a jelenlegi politikai helyzetről szóljon, hiszen elvileg nemzedékeken át érvényben lesz – tette hozzá.

Ajánlott link:

Garanciák is kellenek az új alkotmányhoz (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik