Belföld

A biztonságiak zaklatják a pilótákat és a stewardesseket Ferihegyen

Ferihegyen júliusban szigorították meg a biztonsági ellenőrzéseket.

Szabó Máté ombudsmanhoz fordultak a Ferihegyi repülőtéren dolgozó pilóták és stewardessek, mert szerintük sérti emberi jogaikat egyes biztonsági őrök kulturálatlan, zaklató bánásmódja – írta az Index.hu. A hírportál közlése szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosának írt levélben “vérlázító” panaszok olvashatók.

“A kézzel végrehajtott vizsgálatok alkalmával a nemi szervek kézmarokkal történő és bántóan durva fogdosása számtalan esetben megtörtént, úgy nők, mint férfiak esetében. A fenékbe nyúlás sem maradt ki, a biztonsági célzatúnak beállított speciális vizsgálatok palettájának kiterjedtségéből” – idézett az Index a Malév-dolgozók leveléből.

Mint írták, előfordul az is, hogy az illemhelyre viszik be a dolgozókat, ahol derékig felhúzatják a stewardessek szoknyáját, majd “megalázó módon, egyértelműen kimondottan a nemi szervek jobb megfigyelhetősége érdekében tangájuk mélyebb behúzására szólítanak fel légiutas-kísérőket”.

Az Index közlése szerint a pilóták és légiutas-kísérők sérelmezik a vizsgálatokat övező, minősíthetetlen hangnemet is. Többször fenyegették őket azzal, hogy ha nem viselkednek jól, kapnak egy kis tapogatást. Fenyegették már őket azzal is, hogy bevonják a reptéri azonosító kártyájukat.

A dolgozók panaszaira a biztonsági szolgálat vezetőjétől az a válasz érkezett, hogy a “nemi szervek kézzel történő, markáns vizsgálata” szabályszerű munkaköri kötelességük. A történtek miatt az egyik érintett honlapot indított és már tizenkilenc írást közölt a megalázás különböző eseteiről – olvasható a cikkben.

Ferihegyen júliusban szigorították meg a biztonsági ellenőrzéseket, miután a reptér elbukott az egyik nemzetközi légügyi szervezet, az ICAO (International Civil Aviation Organization) egyik tesztjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik