Belföld

Megbukott a koszovói kormány

A koszovói parlament kedden megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt - jelentette be Jakup Krasniqi parlamenti elnök, Koszovó ügyvezető államfője.

A törvényhozás rendkívüli ülésén a 120 képviselőből 66 támogatta a bizalmatlansági indítványt.

Az előterjesztést megszavazták a Hashim Thaci kormányfő vezette Koszovói Demokratikus Párt képviselői is. Ennek az lehet a magyarázata, hogy megfigyelők szerint az előre hozott választások Thacinak és a PDK-nak kedveznek, mert a koszovói miniszterelnök így megerősítheti saját maga és pártja pozícióját.

A keddi szavazásnak, amely feltehetően véget vet a fiatal államban bő egy hónapja tartó belpolitikai válságnak, az a legfontosabb következménye, hogy a kitűzött február 13. helyett már idén december 12-én megtartják az előre hozott parlamenti választásokat.

A parlamenti választást – amely amúgy csak ősszel lenne esedékes – azért írták ki februárra, mert kormányválsághoz vezetett Koszovóban, hogy Fatmir Sejdiu szeptember végén váratlanul lemondott az államfői posztról. Megfigyelők szerint azért döntött így, hogy megerősítse pozícióját pártja, a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) élén. Előzőleg bíróság mondta ki, hogy Sejdiu nem állhat egyidejűleg egy párt és az állam élén.

Az államfői tisztség megüresedésével kiújultak a személyi és politikai ellentétek a 2007 óta nagykoalícióban kormányzó két régi ellenfél, a konzervatív-liberális LDK és a balközép irányultságú PDK között. Az LDK nemrég visszavonta minisztereit a koalíciós kormányból.

A koszovói belpolitikai helyzet miatt továbbra is várat magára a Koszovó helyzetéről folytatandó szerb-koszovói párbeszéd, amelyet az ENSZ irányzott elő szeptember elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik