Belföld

Lázár-javaslatok: az LMP nemet, az Alkotmányügyi bizottság igent mond

Fideszeseket is vár holnapi tüntetésére a Lehet Más a Politika.

Az LMP szocialistákat, zöldeket és fideszeseket is vár holnpai, az Alkotmánybíróság épülete elé szervezett demonstrációjára – közölte a párt választmányi szóvivője. Tordai Bence azt mondta, nem hiszi, hogy a Fidesz-szavazói felhatalmazást adtak volna a jogállam lebontására, sőt Orbán Viktor éppen azt ígérte, hogy megerősítik a jogállamot és visszaadják a tekintélyét”.

Éppen ezért demonstrációjuk nem pártrendezvény, hanem egy minden demokrata által támogatható megmozdulás. Szerinte ezt a széles ideológiai spektrumot mutatja, hogy a demonstráción az LMP politikusain kívül felszólal Kőszeg Ferenc, Elek István és Szalai Erzsébet is.

Az LMP szerint Orbán Viktor hülyének nézi a magyar közvéleményt, amikor úgy tesz, mintha az Alkotmánybíróság megtámadása az indokolatlan végkielégítések visszavételéről szólna. A párt már korábban jelezte, hogy az Alkotmánybíróság jogkörének csonkítása a jogállam lebontása felé tett lépés, amely lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztári befizetések lenyúlását.

Előzőleg támogatta a Fidesz frakcióvezetőjének az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítására vonatkozó képviselői önálló indítványait az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén. A testület 19 kormánypárti igen és 6 ellenzéki nem szavazattal találta általános vitára alkalmasnak a javaslatokat, amelyeket tárgysorozatba is vettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik