Belföld

Sokan szavaztak Kárpátalján

Kárpátalja-szerte egész nap folyamatos volt a sorbanállás a szavazókörökben a helyhatósági választásokon, nem ritkán több órát kellett várakozniuk a választóknak, hogy leadhassák szavazatukat; a magyar választási megfigyelők késő délutánig nem tapasztaltak komolyabb visszaéléseket a magyarlakta településeken folyó voksoláson.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében helyi idő szerint 16.30 óráig a választásra jogosultak közel 38 százaléka adta le voksát, de vannak járások, ahol a részvétel megközelítette a 60 százalékot. A legalacsonyabb részvételt Munkácson és Beregszászon mérték, ahol késő délutánig a választók 27 százaléka, illetve 28 százaléka szavazott.

A voksolást szinte mindenütt az jellemezte, hogy hosszú ideig kellett sorban állni a szavazóhelyiségek előtt, elsősorban a sok szavazólap iktatásával járó vontatott adminisztrálás miatt.

Hasonló tapasztalatokról számoltak be a magyarországi választási megfigyelők is. Az Országgyűlés külügyi bizottságának négy tagja Kárpátalja magyarlakta járásaiban követi figyelemmel a voksolás menetét.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Beregszászi járásban folyó szavazás során délutánig nem tapasztalt jelentősebb szabálysértést, de – mint mondta – „voltak olyan esetek, amelyekkel kapcsolatban felmerülhet a választói akarat befolyásolásának a gyanúja”. Ezeket a megfigyelői csoport később fogja kiértékelni – tette hozzá.

Azt is közölte, hogy mindenütt sorbanállást látott a szavazóhelyiségekben, amit szerinte az okozhatott, hogy túl nagyra szabták a szavazóköröket, egyes körzetekben 1,5-2 ezer a választók száma.

Szabó Vilmos MSZP-s parlamenti képviselő, aki a Nagyszőlősi járás magyarlakta településein követte figyelemmel a szavazást, telefonon közölte, hogy mindenütt nagy választói aktivitást és ugyancsak 1-2 órás sorbanállást tapasztalt. Mint mondta, az általa végigjárt falvakban délután 16 óráig a részvétel meghaladta az 50 százalékot, több helyen 70 százalékos választói megjelenésre számítanak a helyi idő szerinti 22 órai urnazárásig.

Szabó is megerősítette, hogy sehol nem tapasztalt komolyabb visszaélést, de szerinte is voltak olyan mozzanatok, amelyeket majd a kollégáival együtt vizsgál meg. A képviselő elmondta: mindenütt azt látta, hogy a magyar ajkú választóknak gondot jelentett, hogy a szavazólapokat csak ukrán nyelven nyomtatták, ami megnehezítette számukra az eligazodást a hosszú listákat tartalmazó öt-hat szavazólapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik