Belföld

Ráfázhat a H1N1-gyártó, de az oltásbiztonság nincs veszélyben

Az Omninvest szerint szabályos volt a pályázati pénzek felhasználása.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal szorosan együttműködik abban a vizsgálatban, amely az Omninvest Kft. állami szerződéseit, a védőoltással kapcsolatos állami források felhasználását vizsgálja.

A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a szerződések előnyösek vagy hátrányosak voltak-e a magyar államnak. A szaktárca emlékeztetett rá, hogy az előző kormány által kötött szerződés szerint 2019-ig az Omninvest Kft. gondoskodik az oltóanyag gyártásáról és szállításáról. A cég ez év május 31-ig 3,4 milliárd forintot már kapott a H1N1-oltóanyagokra, valamint 1,3 milliárdot a szezonális oltóanyagokra.

A szaktárca kulcsfontosságúnak tartja az oltási program és a védőoltások biztonságának garantálását. “Az ágazat határozottan fellép minden olyan körülménnyel szemben, amely ezt a biztonságot veszélyezteti” – írták. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt várhatóan büntetőfeljelentést tesz az Omninvest Kft. ellen.

A cég kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását vehette volna igénybe, de az Omninvest Development Kft. anyavállalatát bízta meg. A vizsgálat szerint az Omninvest Development Kft. az állami pénzből értékpapírokat vásárolt, és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.

Az Omninvest Kft. erre reagálva azt közölte, hogy a 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Kft. leányvállalata, az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, hiszen csak ez év elején vált ismertté, hogy az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága szerint a támogatási szerződésnek az anyavállalat megbízására vonatkozó része egy rendelet szabályába ütközik. Ezt a rendeletet 2006-ban még nem ültették át a magyar jogrendbe, így a szerződő felek előtt nem volt ismert.

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest-ügyben, július végén pedig Papcsák Ferenc kormánybiztos jelentette be, hogy a KEHI vizsgálja az államnak az Omninvesttel kötött szerződéseit is. Erre a cég annyit reagált, hogy “az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé”. Szerdán az MTV híradójában hangzott el először, hogy az ügyben a vám- és pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik