Belföld

Gyurcsány Orbánról írt levelet Sólyomnak

A volt kormányfő szerint a volt államfőnek most is meg kellene szólalnia.

Nem gondolja úgy, hogy most is meg kellene szólalnia?

Ezzel a kérdéssel fordult levélben Sólyom László volt államfőhöz Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

“Ön engesztelhetetlen ellenfele volt személyemnek és kormányomnak. Súlyos fenntartásait a demokratikus normákra és az erkölcsre hivatkozva fogalmazta meg. Régi vitánkat nem szeretném újra kinyitni, ismerjük egymás álláspontját. Utólag is tudomásul veszem az Ön elvi álláspontját, viszont ebből adódik pár megkerülhetetlen kérdés” – kezdi a Sólyom Lászlónak címzett írását Gyurcsány Ferenc.

Úgy folytatja: “látva, hogy miként tiporja sárba a mai kormányzó párt az 1989-es alkotmányosság, a jogállamiság alapértékeit és intézményeit, volt köztársasági elnökként, az alkotmánybíróság korábbi elnökeként, liberális konzervatív értelmiségiként nem gondolja-e úgy, hogy most is meg kellene szólalnia?”

“Vajon látja-e saját felelősségét abban, hogy pár hónapja olyan politikai erő jutott hatalomra, amely nem erősíteni, hanem ellenkezőleg, gyengíteni szeretné a parlamentáris demokráciát, a jogállamiságot? Tapasztalva a nyelvi, politikai, közjogi agresszió soha korábban nem látott elharapózását, nem érzi-e úgy, hogy az Ön által képviselt erkölcsiség bázisán figyelmeztetnie kellene a mai hatalmasokat a demokratikus normák betartására?” – firtatja a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint Sólyom László korábbi kritikája ebben a helyzetben utólagos hitelesítésre vár, a volt köztársasági elnöknek el kell döntenie, hogy politikai, emberi szimpátiája vagy demokratikus, jogállami meggyőződése a fontosabb.

A korábban Sólyom László vezette Alkotmánybíróság tegnap tudatta, hogy utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka. A testület hatáskörének megnyirbálása sérti a jogállamiságot, amelynek az Alkotmánybíróság egyik fontos intézménye és garanciája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik