Belföld

Vitézy: több 100 milliárd a BKV adóssága

A szerint a BKV továbbra is százmilliós cég marad, mely 10 ezer embert foglalkoztat - mondta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője, Vitézy Dávid a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Negyven év után kell átalakítani Budapest közlekedési rendszerét – jelentette ki Vitézy Dávid. Hozzátette: Kocsis Istvánnal, a BKV vezérével nem főnöki, hanem megrendelői viszonyban lesz, hiszen a BKK a közlekedési vállalat nyújtotta közszolgáltatás megrendelője. Leszögezte: a BKV továbbra is százmilliós cég marad, mely 10 ezer embert foglalkoztat.

A BKV-nak van egy 77 milliárd forintos adósságállománya a hitelező bankok felé, ha tőkeemeléssel beszáll az állam akár a BKV-ba, akár a BKK-ba, akkor ezt csökkenteni kell. Létezik egy folyó finanszírozási probléma, hogy miből fogjuk a 2011-es közlekedést finanszírozni, ebben látszik még egy körülbelül 16 milliárd forintos hiány a bázishoz képest.

A BKV belső adósságállománya pedig több százmilliárd forint. Utóbbi kapcsán azt kérjük a kormánytól, hogy azokat az uniós forrásokat, melyeket még nem kötött le az ország, és 2013-ig rendelkezésre állnak, biztosítsa, hogy új fejlesztéseket el tudjunk indítani – érvelt Vitézy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik