Belföld

Veres nyert Orbánnal szemben

A legfelsőbb bíróság felülvizsgálati eljárásában Orbán Viktorral szemben Veres Jánosnak és a Népszavának adott igazat abban a vitában, ami a politikusok közt alakult ki az IMF-hitel kapcsán.

A Fidesz elnöke azt sérelmezte, hogy Veres János 2008 decemberében a Népszavának azt nyilatkozta: “Ki mint él, úgy ítél, ha Orbán Viktornak lehetősége lenne rá, biztosan ellopná a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott pénzt”. Az akkori pénzügyminiszter ezzel a Fidesz elnökének szavaira reagált, amelyben Orbán hasonló kijelentéseket tett a kormánypártra. “Ezt a pénzt elköltik, kisöprik a választások napjáig, tehát az IMF-től kapott hitel az utolsó fillérig az MSZP választási céljait fogja majd szolgálni” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

A pénzügyminiszter válasza után Orbán pert indított Veres és a Népszava kiadója ellen, de a Fővárosi Bíróság 2009 júliusában első fokon elutasította a Fidesz-elnök keresetét. Arra hivatkoztak, hogy a Népszava cikkében nem tényállításról, hanem véleménynyilvánításról volt szó, és a közszereplőknek a szokottnál keményebb véleményt is tűrniük kell.

A bíró pedig azzal indokolta döntését: “Nyilvánvalóan senki nem gondolhatott arra, hogy a szó szoros értelmében 16 vagy akár 1 milliárd eurót valaki zsákban hazavisz és saját céljára használ fel”. Hozzátette: kemény véleményről van szó, de a kritika Orbán nem magánemberi tevékenységét érintette.

Másodfokon azonban ezzel ellentétes döntést hozott a bíróság. Idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésével megállapította, hogy Veres János és a Népszava korábbi kiadója megsértették a Fidesz elnökének személyiségi jogait. Az LB most ezt az ítéletet felülvizsgálva döntött úgy, hogy az elsőfokú bírósági döntést hagyja hatályban. Az indoklás – magáévá téve az FB tavalyi hivatkozását – megállapította: Veres János véleményt nyilvánított, amit közszereplőként Orbánnak tűrnie kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik