Belföld

Leváltották a budapesti cégvezetőket

A BKV kivételével valamennyi kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cég vezetőjét leváltotta szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, és átalakult a teljes vagyonüzemeltetési struktúra.

A teljes városüzemeltetési struktúrát átalakítottuk, megalakítottuk a Budapesti Vagyonkezelő Központ Zrt.-t és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t, létrehoztuk az igazgatótanácsokat és a felügyelőbizottságokat – jelentette be Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján. Ígéretéhez híven ezeket a testületeket megnyitották az ellenzék előtt is – tette hozzá.

Lecserélték a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit, a BKV-t vezető Kocsis István, valamint a három külföldi tulajdonú cég – a Főgáz, a csatornázási művek és a vízművek – felügyelőbizottságának kivételével. Egyúttal jelezte, a három cég privatizációs szerződését felül fogják vizsgálni.

Az új vezetők

A közgyűlés szerdán alakította meg a Fővárosi Biztonsági Irodát, amelynek feladata a főváros biztonságának javítása, a főváros vagyonának védelme, valamint “a gazdasági társaságoknál tapasztalható korrupció és más, a város kárára való folyamatok megfékezése”. Az irodát a Fővárosi Közterület-felügyelet alapjain hozták létre, új vezetője Pető György lett.

A Budapesti Közlekedési Központ élére Vitézy Dávidot, a Parking Kft. élére Devecz Miklóst, a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. élére László Györgyöt, az Enviroduna Kft. élére Wertán Zsoltot, az FKF Zrt. élére Tölgyesi Balázst, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. élére Szőke Lászlót, a Főkert Nonprofit Zrt. élére Szabó Józsefet, a Főkétüsz Kft. élére Lángfy Pált, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. élére Horváth Józsefet, a Főtáv Zrt. élére Fekete Csabát, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. élére Wohner Zsoltot, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. élére Nagyunyomi-Sényi Gábor Antalt, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Nonprofit Kft. élére Komáromi Endrét nebezték ki.

Vitézy túl fiatal?

Az ülés szünetében Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, nem akarják akadályozni a város új vezetőit az új struktúra kialakításában. Súlyos döntésnek tartják ugyanakkor, hogy “rapid módon, teljesítményértékelés nélkül” vonták vissza több évtizedes gyakorlattal rendelkező fővárosi cégvezetők megbízását. A főpolgármester és a Fidesz személyes felelőssége, hogy az új vezetők hogyan végzik majd a munkájukat.
Az MSZP frakcióvezetője közölte: Vitézy Dávid a 25. életévét még be sem töltötte, diplomáján még meg sem száradt a tinta, nincs vezetői gyakorlata, ezért kinevezése a főváros legfontosabb vállalatának”, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) élére súlyos tévedés, hiba. Vitézy viszont úgy látja, az idő majd eldönti, alkalmas-e a megbízatására.

A főpolgármester szerint Vitézy “tehetséges és szakmailag felkészült”, és ezt az elmúlt négy évben bizonyította is. A főpolgármester megjegyezte: az, hogy az ellenzék Vitézy “felderítő oknyomozó” tevékenysége miatt haragszik rá, ám ez számára a “legkevésbé sem” ok arra, hogy eltekintsen a kinevezésétől

Ajánlott videó

Olvasói sztorik