Belföld

Különadó: kihirdeti határozatát az AB

Az új szabályozás a visszamenőlegesség miatt többek szerint alkotmánysértő.

Az Alkotmánybíróság délelőtt nyilvános ülésen hirdeti ki a 98 százalékos különadóról szóló határozatát. A magánszemélyek egyes jövedelmeinek különadójával kapcsolatban több mint 90 indítvány érkezett, többen kifogásolták, hogy a jogszabály visszamenőleges.

Az október 1-jén hatályba lépett jogszabály szerint annak, aki már megkapta az adó alá vont pénzt a 2010-es adóévben, október 31-ig be kell fizetnie a 98 százalékos különadót. Aki a határidő után jogosult végkielégítésre, attól a munkáltató a különadót automatikusan levonja.

Mindössze 3,1 millió forint érkezett tegnapig a magánszemélyeket terhelő különadó-bevételi számlára – tudta meg a Népszabadság az APEH-től. Az adóhatóság szerint az október 1-je után számfejtett végkielégítéseknél a különadó alapja és az adó összege a kifizetői elszámolásokban szerepel, így azt a magánszemélytől levonták és már be is fizették.

A 2010. január 1-je és szeptember 30-a között megszerzett bevételekkel összefüggésben a kifizető csak személyi jövedelemadót és egyéni járulékot vont le, különadóelőlegként. A kétmillió feletti végkielégítések esetén a kifizetőnek az adóhivatalnak november 12-ig helyesbítést kell benyújtania, ezért az APEH még nem tudja, hogy a változás hány embert érint.

Borítékolható? Ma dönt az AB a különadóról (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik