Belföld

Az alkotmánybíráskodás létét veszélyezteti a Fidesz javaslata

Alkotmányjogászok is kiakadtak a kormánypárt tervein.

Mint beszámoltunk róla, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezi az Alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. Így a parlament anélkül fogadhatná el újra az AB által megsemmisített 98 százalékos különadóról szóló törvényt, hogy az újra a testület elé kerülne.

Lövétei István alkotmányjogász az Inforádiónak azt mondta, a Fidesz javaslata szerinte “kivonná a forgalomból” az Alkotmánybíróságot. Úgy véli, a lépéssel az alkotmányosság egyértelműsége és a jogrendszer egysége szűnhet meg.

Hack Péter a Hírszerzőnek elmondta, jelen formájában végre sem lehetne hajtani a tervezetet, mert ellentmondások vannak benne. Az ELTE tanára felvetette, hogy a Fidesz a Bokros-csomag és a különadó-törvények megszüntetése kapcsán még üdvözölte az AB döntését.

Az alkotmányjogász szerint a törvénymódosítással gyakorlatilag megszűnne az alkotmánybíráskodás. Mint mondta, eddig a testület az alkotmánymódosításokat nem vizsgálta, de elvi lehetőség van rá, hogy ezt az álláspontot megváltoztassa. Hozzátette, ez már nyílt háborút jelentene a kormány és az Alkotmánybíróság között.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lövétei István: A Fidesz kivonná az Alkotmánybíróságot a forgalomból (Inforádió)
“A Fidesz az Ab megsemmisítésére tör” Lázár javaslatával (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik