Belföld

Elérte Haiti fővárosát a kolerajárvány

A Haitin kitört kolerajárvány halottainak száma megközelítette a kétszázat, a megbetegedések száma pedig háromezer felé közelít a hatóságok pénteki közlése szerint. Az egészségügyi hatóságok mindent megtesznek, ennek ellenére már Haiti fővárosát, Port-au-Prince-t is elérte a kolerajárvány - közölte egy ENSZ-segélyszervezet szóvivője helyi idő szerint szombat este.

A fővárosban öt embernél diagnosztizálták a gyilkos kórt, és elkülönítették őket. Mindannyian az északi Artibonite tartományban, a leginkább fertőzött országrészben betegedtek meg.

A hatóságokat rendkívül aggasztja, hogy a kolera felütötte a fejét Port-au-Prince-ben, különösen arra való tekintettel, hogy a kór átterjedhet a főváros környéki zsúfolt menekülttáborokra, amelyekben a januári földrengésben hajléktalanná vált 1,5 millió ember kapott ideiglenes szállást.

Az egészségügyi hatóságok ezért igyekeznek rávenni a helyi lakosságot a megelőző óvintézkedésekre. Javasolják, hogy minél gyakrabban mossanak kezet szappannal, és csak garantáltan tiszta vizet igyanak.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy évszázada ez az első kolerajárvány a karib-tengeri országban. Egyben ez a legsúlyosabb közegészségügyi válság Haitin a fővárost és környékét sújtó január 12-i földrengés óta.

A karibi országban a péntek estig összesített adatok szerint 196 ember halt meg és 2634 betegedett meg kolerában.

A járvány az északi Artibonite tartomány egyik körzetében és a keleti országrészben lévő Mirbalais településen ütötte fel a fejét a hétvégén. A földrengés óta a karibi országban dolgozó segélymunkások mindenképpen szeretnék elejét venni annak, hogy a kolerajárvány átterjedjen a főváros környéki zsúfolt menekülttáborokba, amelyekben a januári földrengésben – amelyben csaknem 300 ezren vesztették életüket – hajléktalanná vált 1,5 millió embert helyeztek el.

Egyelőre nem világos, hogy a járvány miként érinti majd az országban november 28-ra tervezett elnök- és törvényhozási választásokat. Alex Larsen haiti egészségügyi miniszter arra szólított fel, hogy a járvány sújtotta körzetekben a jelöltek függesszék fel kampányukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik