Belföld

Népszavazást akar Gyurcsány az új alkotmányról

A politikus közölte azt is, hogy "megszámlálhatatlan mennyiségű" pert indítanak a kormányfő ellen, ha hozzányúlnak a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez.

Országos népi kezdeményezést indít a Demokratikus Koalíció platform annak érdekében, hogy az Országgyűlés bocsássa népszavazásra az új alkotmányt – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A volt pártelnök-miniszterelnök a Demokratikus Koalíció elnevezésű platform alakuló rendezvényén ezt azzal indokolta, hogy az alkotmányról a nép akar dönteni. Hangsúlyozta: nem ismerik el a Fidesz jogát arra, az emberek megkérdezése nélkül készítsen új alkotmányt. Azt kérte az MSZP-től, hogy ne vegyen részt a továbbiakban az új alkotmány előkészítésében.

“Orbán Viktor sikkaszt és hazudik” – értékelte a kormányfő a magán-nyugdíjpénztári tagdíjutalás felfüggesztése kapcsán elhangzott szavait. Mint mondta, sikkasztás az, ha valaki a más pénzével a sajátjaként bánik.

Gyurcsány Ferenc jelezte, támogatják az MSZP által pénteken bejelentett népszavazási kezdeményezéseket, és bejelentette, hogy megtámadnak az Alkotmánybíróságon minden olyan törvényt, amelyben a kormány hozzányúl az emberek magán-nyugdíjpénztári befizetéséhez. A szocialista politikus közölte azt is, hogy ilyen esetekben “megszámlálhatatlan mennyiségű” pert indítanak a kormányfő ellen.

“Hazánknak önmaga nagyságától elszédült bumfordi kormánya van, amely mögött Európa jobb klubjaiban összesúgnak, és azt mondják: itt vannak az új barbárok” – hangoztatta az exkormányfő.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, “félig egyetért” azokkal, akik úgy gondolják, hogy új pártra van szükség, de hangsúlyozta, hogy az új platform nem egy újonnan alapított párt. Ezt azzal indokolta: a velük egyetértők már most is egy helyen vannak, az MSZP-ben vagy annak környékén, ezért inkább a pártot kell átalakítani egy tekintélyes befogadó politikai otthonná.

Mint mondta, árulás lenne új pártot alapítani, ráadásul a kormány is boldog lenne, hogy tovább tudta darabolni a demokratikus oldalt. Emlékeztetett arra: Orbán Viktor akarta, de nem tudta felmorzsolni a baloldalt, és vereséget mért ugyan az MSZP-re, de nem győzte le a hitüket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gyurcsány Ferenc fiatal ember (Index)
Robbanás előtt? – Gyurcsány “félig egyetértett” az MSZP kettészakításával (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik