Belföld

Vörösiszap: a MAL nem érzi magát felelősnek, de fizet

A cég a károk enyhítésére 1,5 milliárd forintot kíván fordítani.

Nem ismeri el a vörösiszap-katasztrófa miatti felelősségét a MAL Zrt., de a károk enyhítésére 1,5 milliárd forintot kíván fordítani öt év alatt, és arra kéri a kormányzatot, ha “a feltételek lehetővé teszik”, kapják vissza függetlenségüket, szüntessék meg az állami felügyeletet a cég felett – közölte Ruttner György, a timföldgyár jogi képviselője.

A vörösiszap károsultjai és a MAL Zrt. jogi képviselői között szerdán megkezdődött peren kívüli egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón a jogászok úgy nyilatkoztak: mindketten a legfontosabb feladatnak azt tartják, hogy a károsultakon minél hamarabb segíteni tudjanak. A MAL Zrt. ehhez – amennyiben a kormánybiztos hozzájárul – a legrövidebb időn belül 300 millió forintot fizetne be a vörösiszap pénzügyi alapba, majd évente további 300-300 millió forinttal járulna hozzá a kár megtérítéséhez, összesen 1,5 milliárd forinttal.

Magyar György, a károsultak jogi képviselője úgy nyilatkozott, ez az összeg csak a közösségi károkat fedezi, az egyéni kártérítésre alkalmatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik