Belföld

Devecseren 100 házat kell ledózerolni

A felmérések 80 százalékban megtörténtek Devecseren, ezek alapján eddig valószínűleg 100-as nagyságrendben kell házakat lebontani.

Egyelőre nem kezdődik meg a vörösiszap-katasztrófa miatt lakhatatlanná vált házak bontása Devecserben. A településen még tart az érintett épületek ellenőrzése, eddig körülbelül 100 házról lehet tudni, hogy valószínűleg le kell bontani. Kolontáron még 23 házra vár dózerolás.

A településen a vörösiszap-áradat egyébként majdnem 300 házat érintett – mondta a Független Hírügynökségnek Bakos György, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Még tart a lakosság nyilatkoztatása arról, hogy mik a szándékaik a megrongálódott házaikkal, vissza akarnak-e költözni, vagy sem. Az érintett épületeket egyébként egy külön bizottság is megvizsgálja, ők mérik fel, hogy alkalmasak-e ezek a házak arra, hogy emberek lakjanak bennük.

Mint ahogyan azt már korábban írtuk, Kolontáron 23 ház vár még bontásra – a hatóságok jelenleg a károsult tulajdonosokkal próbálnak egyeztetni a lakhatásuk megoldásáról. A Veszprém Megyei Önkormányzat nyolc dolgozója heti váltásban segít majd a település helyhatósági ügyeinek intézésében, az építési hatósági ügyek intézésére pedig Veszprém önkormányzata küld szakembereket Kolontárra. A településen épített gátat közben tovább erősítik kövekkel. Tart a vasúti pálya helyreállítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik