Belföld

Devecsert is kiüríthetik

Szombat reggel felszólították Devecser lakosságát, hogy készülődjön az esetleges kitelepítésre, pakolja össze egy táskába a legszükségesebb dolgait.

A település utcáit rendőrségi hangszórós autó járja, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni.

A szakemberek szerint a szakadással fenyegetett tározóban lévő vörösiszapnak sokkal kevesebb a víztartalma, mint amely hétfőn a településre zúdult, de a sűrűbb folyam nagyobb veszélyt jelenthet.

Kolontáron az emberek némán és csendben vették tudomásul, hogy saját biztonságuk érdekében el kell hagyniuk az otthonukat, és azt mondták, “ennél már csak jobb lehet, hiszen odavan mindenünk”. A faluba érkeznek a munkagépek, hogy elkezdjék a gát építését, a szakemberek már jelölik az építési területet.

A térség fölött órák óta katonai helikopter köröz, és figyelemmel kíséri a kiürítés folyamatát, valamint a Kolontártól néhány kilométer távolságra lévő zagytározót.
Devecsert egyelőre nem kell kitelepíteni, erre csak a zagytározó esetleges átszakadása esetén lesz szükség, de a lakosoknak fel kell készülniük az esetleges kitelepítésre – mondta Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő szombat reggel.

Hangsúlyozta: Devecser lakosságának az esetleges kitelepítésre kell felkészülnie, de erre még nincs szükség. A tározó esetleges átszakadása esetén kellene kitelepíteni a lakosságot, de ennek a valószínűsége egyelőre csekély – jelentette ki.
Mint mondta, ha a kitelepítésre sor kerülne, a lakosokat nem szállítanák el, mint Kolontárról, hanem a településen belül, védett területen helyeznék el őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik