Belföld

Másra bízták a munkát a fáradt szavazatszámlálók

Egy sásdi körzet szavazatszámláló bizottságának tagjai úgy döntöttek, hajnali fél háromkor már nem számolják újra a voksokat.

A baranyai területi választási bizottsághoz Sásd 3. számú körzetének kislistás szavazása kapcsán érkezett beadvány: az itteni bizottság tagjai háromszor számolták át a szavazatokat, ebből az első és a harmadik számlálás hozott azonos eredményt, ők azonban ragaszkodtak a jogszabályokhoz, miszerint két egymást követő számolás eredményének kell egyeznie.

Csakhogy az idő már hajnali fél három felé járt, a szavazatszámlálók elfáradtak, nem volt türelmük a munkát újra elvégezni, ezért a voksokat bevitték a polgármesteri hivatalba, és a számlálást az erre jogosulatlan hivatali dolgozókra bízták. A kapott eredmény megegyezett az első és a harmadik összesítésével.

A kifogást a választási bizottság elutasította, mivel úgy ítélték meg, hogy bár az eljárás jogszabályt sértett, bizonyítható volt, hogy ugyanazok a szavazatok kerültek be a hivatalba, mint amelyeket a választók a szavazókörben leadtak, így az eset nem befolyásolta a választás eredményét.

Szabálytalanságok miatt viszont megsemmisítették Vajszló polgármester-választásának eredményét: itt a helyi jegyző tett bejelentést, miután kiderült, hogy a voksoláskor számos esetben nem vizsgálták a szavazók személyazonosságát, lakcímét, s előfordult, az is, hogy nem adtak borítékot a szavazólapokhoz.

Mivel a polgármester-választás győztese egyetlen szavazattal nyert, a területi választási bizottság úgy ítélte meg, hogy e mulasztások befolyásolhatták a végeredményt.

A Somogy megyei Gálosfán is megsemmisítették az önkormányzati választás eredményét: a területi választási bizottság megállapította, hogy egy idősotthon lakói nem külön, hanem együtt, egy helyen szavaztak arra a polgármesterjelöltre, akit mondtak nekik – mondta el Lukács Zoltán, a választási iroda jogi helyettese. Hozzátette, szavazategyenlőség miatt Libickozmán és Varászlón is időközi választást kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik