Belföld

Megsemmisítettek három választási eredményt Borsodban

Arkán, Keresztétén és Boldogkőváralján kell új választásokat tartani. A keresztéti események miatt az OVB feljelentést tesz.

A miskolci székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Bizottság különböző jogszabálysértésekre hivatkozva semmisítette meg a három település önkormányzati választási eredményeit.

Kovács János, a területi választási iroda vezetője, megyei főjegyző közölte, a megismételt voksolást 30 napon belül kell lebonyolítani. Hozzátette: Boldogkőváralján a helyi választási bizottság már megsemmisítette az eredményt, a területi választási bizottság azt a döntést csak tudomásul vette. Mindhárom településen a polgármesterre és a képviselőkre is újra kell voksolni.

A Keresztétén lezajlott választási események miatt az Országos Választási Bizottság (OVB) rendőrségi feljelentést tesz. A testület azért döntött így, mert a településen az önkormányzati választás előtt nem sokkal 33-ról 96-ra nőtt a szavazásra jogosultak száma. Bár a jegyző korábban 41 beköltözőt fiktívvé nyilvánított, ők mégis elmentek szavaztak, a helyi választási bizottság pedig ezt követően megsemmisítette a szavazás eredményét. Keresztétén ketten indultak a polgármesteri címért, a helyiek azt feltételezik, hogy az egyikük költöztette be papíron az ismerőseit.

A voksolás tisztasága miatt aggódók egyébként azt kérték az OVB-től, hogy hagyja jóvá az érvénytelenítési jegyzőkönyvet. A testület hatáskör hiányában nem tudta teljesíteni a kérést, azonban úgy döntött, hogy feljelentést tesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik