Belföld

Elérte Győr megyét a szennyezés

A vörösiszap elérte Győr-Moson-Sopron megyét. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság vezetője szerint nem lesz olyan nagy mértékű az ökológiai károsodás, mint Vas megyében.

Szakács Imre a megyei védelmi bizottság szerda déli ülése után azt közölte: a Veszprém megyei Malomsokot már elhagyta a lúgos szennyezés “eleje”, de a Győr megyei első falut, Mórichidát még nem érte el.

Hangsúlyozta: a megyében – ha mindenki betartja a rendszabályokat – senkire nem jelent közvetlen veszélyt a vörösiszap. Mint mondta, a vízügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a szennyezett víz a Rábában – a vegyi semlegesítés és a hígulás miatt – “ökológiai szempontok alapján már nem okoz gondot”, a nagy vízhozamú Mosoni-Dunába érve pedig már kárt sem okoz.

Szakács Imre tájékoztatása szerint két helyen – Mórichida felett, a szentei hídnál, illetve közvetlenül a Rábával való összefolyás előtt, Gyirmót közelében – két ideiglenes fenékküszöböt építettek ki. Így hatékonyabban tudják a lúgosságot enyhítő gipszet bekeverni a vízbe, illetve a folyás lassításával a vörösiszap egy részét le tudják ülepíteni.

“Az előrejelzések szerint lesz ökológiai károsodás a mi megyénkben is, de semmiképpen sem olyan mértékű, mint a Vas megyei részen, ahol a mellékágakból, illetve magáról a területről befolyt a Marcalba a víz” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik