Belföld

Iszapkatasztrófa: cáfolt gátszakadás, négy halott, veszélyhelyzet

A kormány veszélyhelyzetet hirdetett. Magyarország eddig nem kért uniós segítséget

Az ajkai térségben keletkezett katasztrófát Illés Zoltán a tiszai cianidszennyezéshez hasonlította. Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a szennyezőanyagot nem tudják megfogni a Marcalban, és eléri a Rábát, „akkor mindenkinek térdre, imához!”. A környezetvédelmi államtitkár szerint fennáll a veszélye, hogy további tározók sérülnek meg.

Négyen haltak meg az iszapömlés miatt az ajkai térségben – erősítette a környezetvédelmi államtitkár Kolontáron. Illés Zoltán a polgármester által korábban közölt információt pontosítva hozzátette: a negyedik áldozat nem egy három hónapos, hanem egy egyéves gyermek.

Az államtitkár azt mondta: egy 35 éves férfi a járművében megfulladt, amikor a lezúduló vörösiszap felborította terepjáróját, egy idős ember pedig az otthonában halt meg, amikor a házára zúdult az iszaplavina. Egy 3 éves gyermeket szintén az otthonában érte a halál, a holttestét hétfő éjjel találták meg. A negyedik áldozat egy egyéves kislány, a 3 éves áldozat testvére. A kisebbik gyermeket Angyalkának hívták. A környezetvédelmi államtitkár az elhunyt gyermekek szüleiről nem tudott információval szolgálni, de azt elmondta: a család tragédiáját súlyosbítja, hogy néhány évvel ezelőtt harmadik gyermeküket halálra gázolta a vonat. Illés Zoltán közölte: további hét embert még mindig eltűntként keresnek. (Tili Károly, Kolontár polgármestere reggel az MTI-t még arról tájékoztatta, hogy egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg kora reggel a katasztrófavédelem szakemberei, a gyermeket az ár sodorta el.)

A sérültek állapotáról az MTV tudósítója megtudta, hogy a súlyos esetek között van egy kisgyerek, aki maradandó sérülést szenvedett. A szeme sérült meg; nyelt is az iszapból, így a nyelőcsöve is károsodott. Teljes a hírzárlat a Budapestre szállított sérültek állapotáról. A fővárosba 25 sérültet szállítottak, a súlyosabbakat a Honvédkórházban ápolják, többségüket az égési osztályon. A könnyebb sérülteket a Baleseti intézetbe vitték. 23 sérültet szállítottak a veszprémi kórházba, akik közül 13 súlyos sérülést szenvedett – közölte Rácz Jenő főigazgató.

Közben újabb gátszakadás történt Kolontárnál délelőtt, a tározóból ömlik a vörösiszap, azonnal megkezdték az emberek kimenekítését a településről – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A kaotikus helyzetre jellemző, hogy később a katasztrófavédelem közölte, nem volt újabb gátszakadás. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) szintén cáfolta a második gátszakadásról szóló információkat.

Magyarország eddig nem kért segítséget az Európai Bizottság katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központjától a hétfői iszapömlés miatt – közölte a válsághelyzetek kezelésével és humanitárius segítségnyújtással foglalkozó EU-biztos, Krisztalina Georgieva szóvivője. Ferran Tarradellas elmondta, a brüsszeli információs központ szoros figyelemmel követi a helyzet alakulását, de a jelek szerint a magyar hatóságok képesek maguk megbirkózni a helyzettel.

Megkezdődött a zagytározó megrongálódott gátszakaszának helyreállítása. A MAL Zrt. csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken. Az első becslések szerint a vörösiszap 96-98 százaléka a tározóban maradt, a sérült, X. kazettához vezető út tisztítása részlegesen megtörtént, a további szivárgás megszüntetésére a tömedékelés megkezdődött – közölte a cég.
A MAL tudatta, hogy a vörösiszap az EU hulladékszabványa szerint nem veszélyes hulladék, összetevői stabil, kötött formában vannak jelen, azokat a víz semmilyen formában nem oldja.

Nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében. Ezt vörösiszapömlés kapcsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tudatta. A Devecser és Kolontár területén elvégzett dózisteljesítmény-mérések és iszapminta elemzések eredménye azt mutatta, hogy akut sugár-egészségügyi ártalommal nem kell számolni. A sugár-egészségügyi vizsgálatokra azért volt szükség, mert az vörösiszapban feldúsulhatnak bizonyos természetes előfordulású radioizotópok.

A kormány veszélyhelyzetet hirdet.

Vasban próbálják megfékezni a szennyeződést. Mersevátnál próbálják semlegesíteni a Torna-patakba, majd a Marcalba került vörösiszap-szennyeződést. Gipszet, lúgos folyadékot semlegesítő más anyagokat öntenek a Marcalba azért. Így hígítanák a szennyezést, hogy az a Rábába, a Mosoni-Dunába érve ne okozzon súlyos környezetkárosodást. Az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát.

Szergény határában is előkészítik a védekezést. A szintén Vas megyei Szergény határában próbálnak beavatkozni a katasztrófavédelem egységei, hogy megállítsák, lelassítsák a Marcal vizébe került vörösiszap továbbterjedését. Egyelőre a védekezést készítik elő, nagy mennyiségű gipszet szállítanak a folyó partjára. Eddig két tűzoltóegységet irányítottak a helyszínre, de a védekezést még nem kezdték el.

Devecserben zajlik a kármentesítés, a település polgármestere elmondta, egyelőre az utcákat takarítják, eltűnt lakosról nincs tudomásuk. Toldi Tamás közölte, a településről hetvenöt sérültet szállítottak kórházba a mentők, ötvenen már hazatérhettek. Devecserben három átmeneti szálláshelyet alakítottak ki, de elégnek bizonyult az általános iskola, ahol a rászorultak étkeztetését is megoldották. A polgármester szerint Kolontár nagyobb figyelmet kapott, pedig a károk Devecserben nagyobbak.

Általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el a Marcal, a Rába és a Mosoni-Duna egyes szakaszaira az Ajka térségében bekövetkezett, vörösiszap-szennyezéssel járó környezeti katasztrófa miatt – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja.A Marcal folyón a Rába-torkolatig, a Rábán a Marcaltól a Mosoni-Dunába való betorkollásig, a Mosoni-Dunán pedig a Dunába történő betorkollásig terjedő szakaszra érvényes a tilalom, ami visszavonásig érvényes.

Az állam hozzájárul a térségben bekövetkezett katasztrófa okozta károk enyhítéséhez – mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) konferenciáján. Kisbenedek Péter MABISZ-elnök közölte: ahogy megközelíthetőek lesznek a vörösiszappal elöntött települések, a biztosítók megkezdik a kárfelmérést, majd a kifizetést is, bár szerinte a károsultak jelentős részének nincs biztosítása. A szövetség elnöke úgy véli, a katasztrófákat adóbevételekből nem lehet kezelni, az állam és a biztosítók együttműködésére van szükség.

Megérkezett az Ökumenikus Segélyszervezet szállítmánya Devecserre, ahol élelmiszerrel és tisztítóeszközökkel látják el a rászorultakat. Ezzel párhuzamosan a munkatársak megkezdik a károk felmérését, hogy segítséget tudjanak nyújtani az ingatlanok helyrehozatalában és az ingóságok pótlásában is. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon a “Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, a segíteni szándékozók +36 1 205 3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához.

Az Arany Alkony idősotthonok befogadják a kolontári és devecseri idős károsultakat. Égető Ferenc, a Kálvin János Presbiteri Misszió elnöke azonnali segítséget ajánlott a házukat ideiglenesen elvesztett kolontári és devecseri idős károsultaknak. A misszió által üzemeltetett Arany Alkony Idősotthonok készek befogadni és – amíg szükséges – ellátni a vörös iszappal elöntött településeken élő, otthonuk helyreállítására váró idős embereket. A segítséget igénylők elszállítását szintén a misszió vállalja magára.

Gyűjtenek a 1752-es Nemzeti Segélyvonalon is. A segíteni szándékozók a 1752-es Nemzeti Segélyvonal hívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. Az adomány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat segítségével jut el a rászorultakhoz.

Ajánlott link:

Iszapkatasztrófa: teljes káosz (hír24)
Ilyen ökológiai katasztrófa még sehol nem volt (hír24)
Borzalmas időjárás nehezíti a mentést (hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik