Belföld

Maró iszap árasztotta el Kolontárt

Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak.

A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból; még a vasútállomáson is rekedtek emberek – mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester az MTI-nek.
A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az ittlévőktől.

Maró iszap árasztotta el Kolontárt 1

A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítja. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak.A térségben katasztrófahelyzet alakult ki.


Bakos György elmondta: mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója. Az ár Devecser irányába folyik, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik- mondta a szóvivő.
A Veszprém Megyei Napló online kiadása azt írja, hogy a víz a timföldgyárból rendkívül erős, 13 pH-s lúgot mosott ki. A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei, védőfelszerelésben. A kiömlés következtében egy, lakott területen kívüli gázvezeték is sérült.


Nagyobb térképen való megjelenítés

Azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt – írja a Veszprém Megyei Napló. A mentők egyelőre nem erősítették meg információinkat, mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják.

Ki kellett üríteni a kolontári általános iskolát és a háztetőkön még mindig látnak oda menekült embereket. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.


A barna iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, ezért bő vízzel le kell mosni, hogy ezáltal semlegesítsük. Az iszappal szennyezett ruha azonnali lecserélése ajánlott – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügylőség.

Maró iszap árasztotta el Kolontárt 1

Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökének tájékoztatása szerint az iszap a Torna patakot is elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is elérheti – közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember. A Veszprém megyei Kolontár településen 816-an élnek, a faluban 252 ház van.

Olvasói sztorik