Belföld

Döntöttek Tasnádiról

Ma döntött a bíróság Tasnádi Péter, a maffiaügyekkel vádolt vállalkozó ügyéről, ami 2004 októbere óta húzódik. Ezalatt többször volt előzetes letartóztatásban és házi őrizetben is, és agysorvadást is megállapítottak nála.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szombaton négy órán át tartó
meghallgatás után halasztotta másnapra a döntést a még csütörtökön
őrizetbe vett Tasnádi Péter előzetes letartóztatása ügyében, de vasárnap délután sem került erre sor.

Bár Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kijelentette: “egy hónapra házi őrizetet rendelt el a bíróság Tasnádi Péterrel szemben, míg a másik gyanúsított pedig szabadlábon maradhat”, a végzés nem jogerős. Ugyanis az ügyészség megfellebbezte a döntést, mert úgy véli mindkét gyanúsítottal szemben feltétlenül szükséges a legszigorúbb kényszerintézkedés.

Tehát nem tudni, hogy mikor lesz végleges döntés, de a szóvivő szerint az ilyen jellegű intézkedéseket általában soron kívül elbírálják, és talán két hetet kell még várni erre.

Döntöttek Tasnádiról 1

Mi történt az elmúlt 6 évben?

Tasnádi Péterrel szemben 2004 októberében indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert azzal vádolták, hogy meg akarta öletni volt feleségét és annak élettársát, az utasítására anyósát leöntötték sósavval, valamint szintén az ő megbízásából több embert késeltek meg és autókat gyújtottak fel. Például 2002-ben annak a férfinak az autóját, akit először felesége megölésével megbízott.

Tasnádi Péterről 2007 júniusában az elmeszakértők azt állapították meg, hogy feltehetően évtizedek óta agysorvadásban szenved, az 1990-es évek második felében beszámítási képessége közepesen korlátozott volt. Ezért a Pest megyei Bíróság a már letöltött négy és fél éves szabadságvesztését két évvel csökkentette.

Büntetőpere annyira elhúzódott, hogy letelt a hároméves időkvóta, ezért 2008 júniusában előzetes letartóztatásból házi őrizetbe kellett helyezni. Eközben a dúsgazdag vállalkozót rendszeresen ellenőrizték a hatóságok, 2008 novemberében úgy döntött a bíróság, hogy a házi őrizetet lecserélik a legenyhébb formára, azaz csak lakhelyelhagyási tilalom alatt áll a vádlott. Ez azt jelenti, hogy Budapesten közigazgatási határán belül bárhol bármikor szabadon élvezhette az életet.

Ítélet: hat év börtön

Tasnádi Pétert tavaly májusban a Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte, és kimondta, hogy bűnös, többek között “visszaesőként elkövetett, két rendbeli emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, két rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében”.

Emellett bűnös “felbujtóként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, közveszéllyel fenyegetés, rongálás, sikkasztás, csalás, magánokirat hamisítás, garázdaság, közveszély okozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete és lopás elkövetése miatt”.

A bíró ezt azzal indokolta, hogy Tasnádi, sem a bűncselekmény elkövetésekor, sem a tárgyalás idején nem szenvedett kóros tudatzavarban, és felismerhette volna mennyire veszélyesen cselekszik. tettei társadalomra való veszélyességét. Egyúttal hat évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is és 6 millió 300 ezer forintos vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben.

Döntöttek Tasnádiról 1

Túszul ejtett egy fotóst

Idén januárban arról számolt be a FigyelőNet, hogy a Vállalkozó egy árverésről berángatta a Magyar Hírlap fotósát és elvette tőle a memóriakártyáját. A fotóriporter az Árverező Ház Zrt. által rendezett fővárosi árverésen készített fényképeket, amikor Tasnádi a kabátjánál fogva egy külön helyiségbe rángatta és rázárta az ajtót – mondta el lapunknak akkor Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője. A különteremben – Stefka tudomása szerint – Tasnádi és hat embere „fenyegetően lépett fel” a fotóssal szemben és azt követelték, adja át a képeket. A fotóriporter eleget tett a fenyegetésnek és odaadta gépe memóriakártyáját.

Nem ez volt az egyetlen botránya Tasnádinak az árverésen, ugyanis a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) az árverésen védelmébe próbálta venni a Hírlap fotósát, mire Tasnádi megfenyegette vezetőjüket, Éliás Ádámot, hogy „ki vagy te kutya, letépem a fejed”. Ezután megérkeztek a rendőrök és igazoltatni kezdtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik