Belföld

Csak egy helyen lehet igazolással voksolni

Az a 7500 választópolgár, aki korábban igazolást kért, hogy a tartózkodási helyén szavazhasson, már nem gondolhatja meg magát, azaz nem szavazhat az állandó lakcímén.

Az igazolással szavazás szabályai ugyanis sokkal szigorúbbak az önkormányzati választáson, mint az országgyűlésin. A parlamenti választáson bárki kérhetett igazolást, ha előre tudta, hogy a szavazás napján nem a lakóhelyén tartózkodik, és ez az igazolás bármely magyarországi településre szólhatott.

Az önkormányzati választáson azonban csak az kérhetett igazolást (péntek délutánig), akinek a lakóhelyén kívül volt bejelentett tartózkodási helye is (ezt korábban ideiglenes lakcímnek nevezték). Ők is csak abban az esetben szavazhatnak a tartózkodási helyen, ha azt június 16. előtt jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnik meg.
A négy évvel ezelőtti önkormányzati választáson körülbelül 3500 igazolással szavazó volt, most ennek több mint a kétszerese, 7500.

A szavazatszámláló bizottság ellenőrzi az igazolással szavazó választó lakcímkártyáját, és ha kiderül, hogy az igazolás kiállítása után megszűnt a tartózkodási helye, akkor nem lehet felvenni a névjegyzékbe, tehát nem szavazhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik