Belföld

Újabb közvélemény-kutatás várja Botka győzelmét

A biztos pártválasztók körében magabiztosan vezet a szegedi polgármester fideszes ellenfelével szemben az Innoratio szerint.

A biztos szavazó pártválasztók 54,62 százaléka Botka Lászlót, az MSZP – Összefogás Szegedért, 41,15 százaléka pedig B. Nagy Lászlót, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjét támogatná a vasárnapi önkormányzati választáson az Innoratio Kutatóintézet Nonprofit Kft. által szeptember 10-e és 23-a között készített felmérés szerint – közölte Rácz Attila kutatási igazgató csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Az összes megkérdezett körében Botka László jelenlegi polgármester támogatottsága 35,79 százalék, fideszes kihívójára pedig 25,45 százalék szavazna – mondta a közvélemény-kutatás eredményét ismertető sajtótájékoztatón a szakember. Hozzátette: a megkérdezettek 17,5 százaléka nem válaszolt, 14,1 százalék pedig még nem tudta, kire adja voksát.

A kutatóintézet kérdezőbiztosai szeptember 10-e és 23-a között 503 véletlenszerűen kiválasztott szegedi lakost kerestek meg személyesen, a felmérés hibahatára 4,5 százalék – tudatta az igazgató.

Rácz Attila szerint Botka László tartalékai nagyobbak: akik biztosan vagy valószínűleg nem mennek el szavazni, ha mégis voksolnának, 34,8 százalékban a szocialista politikust, 13 százalékban pedig B. Nagy Lászlót támogatnák. A válaszadók csaknem fele azonban egyik jelöltre sem voksolna.

A közgyűlési helyekért folyó versenyben szorosabb eredményt mért a kutatóintézet: a biztos szavazó pártválasztók között az MSZP – Összefogás Szegedért jelöltjeinek támogatottsága 43,5 százalékos, a Fidesz-KDNP jelöltjeire 41,87 százalék szavazna, 5,28 százalék a Jobbikra, 3,44 százalék az LMP-re voksolna.

A szavazási hajlandóság a felmérés szerint a szegediek körében – a korábbi választások tapasztalatinak megfelelően – magasabb az országos átlagnál, a válaszadók 71,46 százaléka ígérte biztosra részvételét – mondta Rácz Attila.

A Századvég Alapítvány által Szegeden szeptember 20-a és 24-e között hatszáz véletlenszerűen kiválasztott ember megkérdezésével végzett felmérés szerint – melynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra – a biztos szavazó pártválasztók 48 százaléka Botka Lászlót, 45 százaléka B. Nagy Lászlót támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik