Belföld

Csalfák voltak az ellenzéki remények

A Nézőpont Intézet szerint a kormánnyal szembeni protesthangulatnak nyoma sincs.

Az aktív szavazók 61 százaléka voksolna a Fidesz–KDNP-re, míg az MSZP 12, a Jobbik 9, a Lehet Más a Politika pedig 3 százalékon áll – áll a Nézőpont Intézet szeptember végi, a Heti Válasz megrendelésére készült kutatásában. A vasárnapi önkormányzati választásról szóló hírek előreláthatólag a Fidesz elsöprő győzelméről fognak szólni, igazán érdekesek azok a települések lesznek, ahol a kormánypárt jelöltjei mégsem tudnak felülkerekedni – írják.

A kutatás szerint szavazatszámok tekintetében vélhetően az MSZP-nek sikerül majd megőriznie a második helyet, viszont a Jobbik több kistelepülésen is állíthat majd polgármestert. Előfordulhat, hogy több, elsősorban kelet-magyarországi megyei közgyűlésben a Jobbik lesz a „második erő”. Az MSZP egyébként a legelutasítottabb párt: a megkérdezettek 40 százaléka soha nem szavazna rá.

Érdekesség, hogy az összes megkérdezett 47 százaléka lát esélyt arra, hogy inkább független vagy civil polgármesterre szavazzon, mint a számára kedves párt jelöltjére. Ugyanakkor 60 százalék (Budapesten 56 százalék) egyetért azzal, hogy települése számára előnyt jelentene a kormánypárti vezetés.

A fővárosban Tarlós István az aktív szavazók körében 52 százalékon áll, Horváth Csabát 14, Jávor Benedeket 7, Staudt Gábort 4 százalék támogatja a kutatás szerint.

A Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján a fővárosi közgyűlés 33 képviselői helyéből a Fidesz-KDNP pártszövetségnek komoly esélye van akár 18 mandátum megszerzésére is, ami biztos többséget jelentene. Ez alapján a szocialisták 9, az LMP 4, a Jobbik pedig 2 főt tudna az új fővárosi közgyűlésbe juttatni.

AJÁNLOTT LINK:

Hatékonyság vagy ellensúly (Nézőpont Intézet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik