Belföld

Szanyi szerint jön a “mészárlás”

Az MSZP kampányfőnöke úgy véli, a bankadó az emberek "lehúzása", a választások után pedig az önkormányzati szférában "tizedelés" lesz.

Szanyi Tibor “mesének” nevezte a kormány több intézkedését csütörtökön, ami egyébként a helyi önkormányzatok napja mellett a magyar népmesék napja is.

A bankadóval kapcsolatban – amelynek első részletét csütörtök éjfélig kell befizetni a pénzintézeteknek – át van verve a közvélemény, a Fidesz 100 milliárd forintot “húz le” a bankokon keresztül az emberektől – mondta az MSZP kampányfőnöke. Hozzátette, nem a nyereséget adóztatják, hanem a bankok forgalmát, amit az intézetek át tudnak hárítani az ügyfelekre. A szocialisták szerint ráadásul a bankadóért cserébe a Fidesz lehetővé teszi, hogy a pénzintézetek “meglehetősen kemény módon bánjanak” az emberekkel.

Szanyi Tibor a 16 százalékos személyi jövedelemadóról szóló elképzelésekről azt mondta, most 17 százalékos adókulccsal adózik az emberek döntő többsége, az adómentes sávot is beleszámítva pedig 16 százalék alatti az átlag adókulcs. Ehhez képest jövőre – amikor már csak egy, 16 százalékos adókulcs lesz – még egy kicsit többet is fizetnek majd az emberek – véli a politikus.

Az MSZP kampányfőnöke “mesének” nevezte azokat a korábbi híreket is, amelyek szerint rend lesz Magyarországon, illetve amelyek munkahelyteremtést ígértek. A szocialisták szerint ugyanis az önkormányzati szférában hamarosan tizedelés, “mészárlás” várható, beleértve pedagógusokat vagy épp hivatalnokokat.

Szanyi ismertette a zuglói választási bizottság határozatát is, amely megállapította, hogy a kerületben fideszes aktivisták megpróbálták félrevezetni a szocialista szavazókat: olyan levelet vittek nekik, amelyben hamis cím szerepel, ahol október 3-án szavazniuk kell. A politikus szerint máshonnan is kaptak hasonló jelzéseket, bár bizonyítékuk még nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik