Belföld

Szilvásy is levélben mondta le a meghallgatást

Gyurcsány Ferenc után ő sem fog részt venni a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló testület ülésén.

Szilvásy György nem megy el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság keddi ülésére. A volt titokminiszter levélben közölte kedden az albizottság Fideszes elnökével, hogy szerinte az eddigi ülésekről készült jegyzőkönyvek és sajtóközlések alapján egyértelmű, hogy a testület célja nem az igazság kiderítése, az emberi jogok, a politikai szabadságjogok védelme, a tanulságok levonása, hanem a testület pártpolitikai és kampányérdekeket, valamint egyéni politikai ambíciókat szolgál.

Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban a politikus azt írta: Gulyás Gergely és az albizottság egyes tagjai a politikai véleményüket “több alkalommal olyan szélsőséges, demagóg formában nyilvánították ki, ami az albizottsággal való együttműködését, a politikai színjátékban való önkéntes részvételét nem teszi elvárhatóvá és lehetségessé”.

Úgy fogalmazott: természetesnek tartja, hogy a korábbi miniszteri tisztségével összefüggő ügyben alkotmányos keretek között, arra feljogosított szerv törvényes eljárása során minden szükséges felvilágosítást megadjon, de az albizottság vizsgálódása esetében ezek a feltételek nem teljesülnek, így – az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának álláspontjával egyetértve – az albizottság keddi ülésén nem vesz részt.

Véleménye szerint elfogulatlan, szakmai vizsgálat esetén az albizottság a munkáját a 2006. szeptemberi és októberi parlamenti bizottsági jegyzőkönyvek és az azok alapját képező dokumentumok áttanulmányozásával, illetve a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalával kezdte volna.

Szilvásy György úgy látja: Gulyás Gergely teljesen alaptalanul vádolta meg alkotmánysértéssel az albizottsági ülésen és a sajtóban.

“A Magyar Köztársaság Alkotmánya – ezt képviselőként illene tudnia – nem tesz említést az önök albizottságáról. Az önök eljárásának, vádaskodásának nincs alkotmányos jogalapja, önök legfeljebb kezdeményezhetnének, kérhetnének meghallgatásokat, és a meghallgatni kért állampolgárok távolmaradását nem állíthatják be jogsértőnek” – olvasható az albizottság elnökének küldött levélben, amelyben Szilvásy György az Alkotmánybíróság erre vonatkozó állásfoglalásait is a fideszes politikus figyelmébe ajánlotta.

A bizottsági meghallgatásra korábban nem ment el Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik