Belföld

Gulyás: Gyurcsány szánalmasan magyarázkodik

A vizsgáló albizottság elnöke szerint a volt kormányfő alkotmányt sért.

Gyurcsány Ferenc szánalmasan magyarázkodik – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottság fideszes elnöke, miután a volt miniszterelnök levélben utasította el a megjelenést a testület előtt.

Gulyás Gergely szerint az alaptörvény és a Gyurcsány Ferenc által hivatkozott alkotmánybírósági határozat is teljesen egyértelmű a tekintetben, hogy a parlamenti bizottságok előtti megjelenés alkotmányos kötelezettség. Gyurcsány Ferenc levelében egy 2003-as alkotmánybírósági határozat indokolásának – az önkéntesség, illetve a kötelesség tekintetében dodonai megfogalmazású – részletére hivatkozott, mely szerint: az országgyűlési bizottságok vizsgálatainak a törvényi garanciák megalkotásáig az érintett személyek “önkéntes együttműködésén kell” alapulniuk.

A fideszes politikus szóvá tette azt is, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül nem méltatta válaszra az albizottságot és Kövér László házelnöknek címezte levelét, melyben egyébként a fideszes politikus szerint “egy személyeskedő, saját tetteivel szembenézni képtelen ember benyomását keltette”.

Gulyás Gergely kijelentette: alkotmányt sért Gyurcsány Ferenc, hiszen miniszterelnökként és országgyűlési képviselőként is az alkotmányra tett esküt és állítólag annak védelmezőjeként kíván fellépni.

Gyurcsány “nem először állít valótlant” – mondta, hozzátéve, hogy ősszel törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamenti bizottságok meghívásának eleget nem tévő személyek szankcionálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik