Belföld

A Jobbik bebörtönözné Gyurcsányt

Gaudi-Nagy Tamás törvénymódosítási javaslata börtönbüntetéssel sújtaná a parlamenti bizottságok előtt meg nem jelenőket.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője arra kérte a kormánytöbbséget, támogassa törvénymódosítási javaslatát, amely börtönbüntetéssel sújtaná a parlamenti bizottságok előtt meg nem jelenőket. A politikus azután nyilatkozott erről, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő jelezte távolmaradását a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki üléséről.

Gyurcsány “megszegte képviselői esküjét, szembehelyezkedett az alkotmánnyal, és ezzel tökéletesen bebizonyította azt, hogy azok a véres események, amelyek 2006. őszén történtek, az ő szellemiségében zajlottak” – fogalmazott az albizottság alelnöke.

A honatya azt kérte, hogy október 4-én házszabálytól eltérve fogadják el javaslatát, soron kívül hirdessék ki, majd küldjenek Gyurcsánynak újabb meghívót az albizottság ülésére.

A képviselő utalt rá, ha Gyurcsány Ferenc akkor sem jelenne meg a testület előtt, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető. Gaudi-Nagy Tamás szerint a volt kormányfőnek vállalnia kell a következményeket mindazért, amit 2006. őszén tett és azért is, amit most.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője újságíróknak a Civil Jogász Bizottság társelnökeként arról beszélt, hogy szeptember 20-án Gyurcsány Ferenc példamutatónak nevezte a rendőrök fellépését, amelynek során nagy számban sérültek meg járókelők és a Kossuth térről hazafelé tartó tüntetők. Morvai Krisztina brutális rendőri erőszakról beszélt. Emlékeztetett arra: 2006. szeptember 20-án a volt kormányfő megerősítette, hogy “ez mindenben megfelelt az ő elvárásainak és további hasonló cselekményekre biztatta a rendőröket”. Szerinte ez vezetett az aznapi eseményekig, majd – ahogy fogalmazott – az október 23-i tragédiáig.

“Gyurcsány Ferencnek a büntetőjogi felelőssége tehát már most is megállapítható” – szögezte le Morvai Krisztina. Hozzátette: a volt kormányfőt politikai és polgári jogi felelősség is terheli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik