Belföld

Rogánt támadja a belvárosi LMP

A párt úgy véli a látványprojektek inkább szolgálják a befektetők érdekeit, mint az ott élőkét.

Nyílt levelében firtatja az LMP, hogyan jutott odáig Belváros-Lipótváros, hogy – mint írták – mára Budapest egyik legeladósodottabb kerülete lett.

Szilágyi Péter, az LMP V. kerületi polgármesterjelöltje Rogán Antalnak, az V. kerület fideszes polgármesterének írt, az MTI-hez is eljuttatott levelében úgy ítéli meg, hogy a polgármester az elmúlt években “olyan látványberuházásokkal tarkította a kerületet”, amelyek inkább szolgálják a befektetők érdekeit, mint az ott élőkét.

A kerület 14 milliárd forintos adósságba verte magát, azaz, ma minden kerületi lakosra 380 ezer forintnyi adósság jut Belváros-Lipótvárosban. Az önkormányzat bevétele lakosonként 435 ezer forint volt, a kerületi intézmények működésére lakosonként 630 ezer forintot költött, míg dologi kiadásokra lakosonként további 330 ezret – írta az LMP-s polgármesterjelölt.

A polgármesteri hivatal 214 alkalmazottjának majd kétmilliárd forint juttatást fizettek ki, ami fejenként csaknem 9 millió forint, Ferencvárosban ugyanez a kiadás 5,7 millió forint volt 2008-ban. A közterület-hasznosítási társulat 6 alkalmazottjának pedig több mint 70 millió forintot fizettek ki, ami fejenként átlag 12 milliós kiadás – sorolta Szilágyi Péter, azt kérdezve: mi indokolja ezt?

Az LMP-s politikus további kérdései között van, hogy a Molnár utcában miért úgy épül meg egy szálloda, hogy közben lakások válnak lakhatatlanná, majd a kerületi lakosok adójából kínálnak cserelakást a kárt szenvedetteknek; valamint, hogy a Bécsi utcában a hazai építésszakma és a környéken élők tiltakozása ellenére az önkormányzat miért ad ki építési vagy bontási engedélyt.

Szilágyi Péter javasolja, hogy “a kerület költségvetéséből bőven részesülő City Tv” közvetítésében a három polgármesterjelölt vitassa meg a kerület múltját és jövőjét érintő kérdéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik