Belföld

Demeter: a hacker beismerte a bűncselekményeket

Az elmúlt nyolc év polgári titkosszolgálati tevékenysége során tapasztalható anomáliák vizsgálatára létrejött albizottság a közelmúltban meghallgatta az illetőt.

Beismerte a Szilvásy György volt titokminiszter által a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH) bemutatott és a szervezet megbízásából számítógépes rendszerekbe betörő hacker, hogy elkövette a bűncselekményeket – mondta Demeter Ervin, az albizottság fideszes elnöke az MTI-nek.

A politikus korábban már beszámolt arról, hogy Szilvásy György mutatta be az NBH-nak azt a férfit, akit aztán az NBH foglalkoztatott, és aki több számítógépes rendszerbe is behatolt, és a “fekete úton szerzett” információkat eljuttatta az NBH-nak és MSZP-s politikusoknak.

Az MTI kérdésére a politikus elmondta: az albizottság a közelmúltban meghallgatta a hackert, akitől sikerült a főbb kérdésekre választ kapniuk, és aki elismerte a betöréseket.
“A férfi az albizottság kérdésére azt mondta, olyan sok helyre tört be, és olyan sok anyagot szerzett meg, hogy ne várjuk el, hogy mindet felsorolja” – mondta a testület elnöke. Hozzátette: egyebekben pedig általános válaszokat kaptak kérdéseikre, de a beszerzett iratok alapján megalapozottnak tűnnek a férfi által elmondottak.

A testület elnöke hangsúlyozta: fontosabb cél volt a férfi meghallgatása, mint annak sajtónyilvánossága, ezért nem került eddig nyilvánosságra a meghallgatásnak még a ténye sem. Az ülésről azonban jegyzőkönyv készült, ami a nemzetbiztonsági bizottság irattárába került.

“A hacker által elmondottak lényege bekerül az albizottság jelentésébe is, de mivel a cél az, hogy a jelentés nyilvános legyen, emiatt nagyon sok – egyébként államtitoknak minősülő – részletkérdés rögzítéséről le kell mondanunk” – fűzte hozzá.

A politikus szerint egyébként egy az NBH-ban készült jelentés a bizonyíték arra, hogy a hacker az összegyűjtött információkból egy anyagot készített, amit eljuttatott egy szocialista politikushoz azzal, hogy adja oda Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek. Ha jól emlékszem a jelentésre, volt visszaigazolás is – fűzte hozzá. Arról azonban nem tudnak, hogy ez az anyag pontosan mit tartalmazott, az érintett szocialista politikust pedig – aki közvetítőként járt el – nem kívánta megnevezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik