Belföld

Századvég: változatlan pártpreferenciák

Egy héttel az önkormányzati választások előtt a pártok erőviszonya megegyezik azzal, amit 2010 tavaszán mutattak az adatok.

Az ősz első hónapjában az összes megkérdezett körében a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága kismértékben – statisztikai értelemben nem releváns módon, mindössze egy százalékkal – nőtt a Századvég augusztusi felméréséhez képest, azaz az állampolgárok csaknem fele (47 százalék) szavazna a vezető kormánypártra.

Az ellenzéki pártok pillanatnyi népszerűségében ugyancsak nem szignifikánsak a változások: az MSZP egy százalékkal kevesebb szimpatizánst tudhat maga mögött (12 százalék), mint egy hónappal ezelőtt, hasonló mértékű apadás figyelhető meg az LMP táborában (5 százalék) is, viszont a Jobbik egy százalékkal növelni tudta támogatottságát (8 százalék). A kérdezettek negyede szeptemberben sem akart vagy nem tudott az erre vonatkozó kérdésre válaszolni.

Az előző hónaphoz képest a biztos szavazó pártválasztók esetében is csupán kisebb elmozdulások figyelhetők meg: a Fidesz-KDNP fölénye ebben a kategóriában még magabiztosabbnak tűnik, a pártszövetségre szeptemberben a megkérdezettek 66 százaléka (+2 százalék) voksolna. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók vonatkozásában is csökkent 17-ről 16 százalékra, az LMP szintén egy százalékos népszerűségvesztést könyvelhet el (6 százalék), viszont a Jobbik növelni tudta egy százalékkal bázisát (9 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik