Belföld

Elsült a királynő testőrének pisztolya

Felfüggesztették állásából egy időre a brit uralkodó legmagasabb rangú személyi testőrét, akinek szolgálati pisztolya tisztítás közben véletlenül elsült.

A News of the World című lap beszámolója szerint az incidens II. Erzsébet királynő hivatalos skóciai rezidenciáján, a Holyroodhouse kastélyban történt, alig néhány órával azelőtt, hogy XVI. Benedek pápa megérkezett volna hivatalos állami látogatására.

Előtte Ian Boyes főfelügyelő, a Scotland Yard Királyi és Diplomáciai Személyvédelmi Ügyosztályának tagja – aki tíz éve látja el az uralkodó közvetlen személyi védelmét – éppen Glock 19 mintájú pisztolyát tisztogatta a kastély egyik szolgálati helyiségében, amikor a fegyver elsült. Boyes egyedül tartózkodott a szobában, és még nem volt szolgálatban, így a véletlen lövéstől nem sérült meg senki.

A Scotland Yard szóvivője szerint az ilyen esetekben szokásos eljárás alapján a tisztet felfüggesztették a fegyveres szolgálat alól. Az ügyben belső vizsgálatot tartottak, Boyes “újraakkreditálási” folyamaton esett át, és ezután visszahelyezték a fegyveres szolgálatba – mondta a rendőrségi szóvivő.

Ez nem az első hasonló incidens a királynő környezetében. Tíz éve, a királyi család különvonatán egy rendőr véletlenül kétszer is elsütötte szolgálati fegyverét, nem messze attól a kabintól, ahol az uralkodó éppen aludt. Néhány évvel korábban pedig egy királyi testőr rutingyakorlat közben saját magát lőtte lábszáron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik