Belföld

2006 ősz: “nem középen van az igazság”

Itt nem középen van az igazság - jelentette ki a 2006 őszi eseményekről szólva Gulyás Gergely, a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke.

Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a történtek miatt a szocialista-szabaddemokrata koalíció nemcsak az akkori parlamenti ellenzékkel került szembe, de egy példátlanul széles civil, társadalmi és közéleti összefogással is.

Az albizottság eddig tucatnyi ülésen félszáz embert hallgatott meg, a következő, keddi ülése lehet az utolsó, vagy az utolsó előtti, azután hozzáfognak a jelentés elkészítéséhez, amit október 23-ig szeretnének nyilvánosságra hozni.

“Ha normális közéletet akarunk, akkor a pozitívumokat is el kell ismerni minden oldalon, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezúttal Schiffertől Gaudiig, a Helsinki Bizottságtól a TASZSZ-on, a Fideszen és a KDNP-n át a nemzeti jogvédőkig a közélet tisztességes résztvevőinek rendkívül széles összefogása alakult ki a jó ügy mellett” – emelte ki a fideszes politikus, aki a rendszerváltás óta eltelt két évtized egyik legfontosabb eseményének és egyúttal a jogállam csődjének minősítette a történteket.

A politikai felelősség megállapításával kapcsolatban a fideszes politikus elmondta: több olyan esemény zajlott le, amely pusztán rendőrszakmai hibákkal nem magyarázható. Ilyen például az MTV-székház ostroma, illetve átadása, vagy az október 23-ai Fidesz nagygyűlés befejezése után 51 másodperccel elrendelt lovasroham, ám a konkrét bizonyítékok még hiányoznak a politikusok személyes felelősségének megállapításához, a történtek fő felelősei, a szocialisták pedig még a minimális önkritikára sem hajlandóak, nem is vesznek részt az albizottság munkájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik