Belföld

Romagyilkosság: hazudhatott a tartótiszt

H. Ernő számos ponton ellentmondásba keveredett.

Úgy tűnik, nemcsak a tiszalöki, hanem az utolsó, kislétai támadás után is tartotta a kapcsolatot a romagyilkosságok egyik gyanúsítottjával a Katonai Biztonsági Hivatal akkori tartótisztje, H. Ernő – írja a Magyar Hírlap. A lap szerint ez derül ki a két férfi rendőrségi vallomásából.

H. Ernő vallomásában megemlíti, Cs. István találkozásukkor neki elmondta, hogy „százmillióért jó lesz annak, aki megkapja, vagy valami ilyesmit említett, mert ez is benne volt a hírekben. Valami olyasmit mondott, hogy jó lenne, ha ő kapná, merthogy neki sincs pénze…”

Egyikük sem említette kettejük kapcsolatával összefüggésben a kislétai eseményeket. Márpedig az országos rendőrfőkapitány csak 2009. augusztus 3-án, a kislétai vérengzés után tűzte ki a százmillió forintos vérdíjat, így Cs. István arról korábban nem tudhatott.

Ha H. Ernő és Cs. István még a kislétai támadás után is találkozott, akkor nehezen hihető, hogy a katonai elhárító nem tudott a gyilkosságokról – írja a Magyar Hírlap, amely szerint erre utal igencsak homályos és ellentmondásos vallomása is.

Négy férfit vádol az ügyészség a 2008–2009-ben hat áldozat halálával végződő, romák elleni támadások elkövetésével. Egyikük, Cs. István korábban hivatásos katonaként szolgált, s beszervezte a KBH. Kapcsolattartója H. Ernő volt.

A romagyilkosságok titkosszolgálati érintettségét vizsgáló parlamenti bizottság tavalyi meghallgatásán a KBH akkori vezetése cáfolta, hogy Cs. István dolgozott a „cégnek”, de később, a kormányváltás után a HM vezetése elismerte ezt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik