Belföld

Párhuzamok Sukoró és az Audi-ügy között

A kiemelt beruházásokról szóló törvény korrupciós nyomás alá helyezi a kormányt.

Orbán Viktor aznap vonta vissza a Sukoróra tervezett kaszinóprojektet kiemelt beruházássá nyilvánító 2009-es kormányrendeletet, amikor bejelentette, hogy 1800 új munkahelyet teremt az Audi Győrben. A Lehet Más a Politika szerint az Audi-ügy hasonlít Sukoróra, hiszen az autógyár is a jogszabályok megkerülésével szerzett villámgyorsan területet.

Az ökopárt korábban az ügy haladéktalan kivizsgálását követelte a kormánytól, mondván, „a helyi közösségek és jogszabályok megkerülésével még a legjobb szándék esetén sem születhetnek jó döntések”. Nem kérdőjelezik meg a német cég munkahelyteremtésben betöltött szerepét, ám szerintük autógyártás helyett zöld munkahelyekre lenne szükség.

Korábban szintén az LMP követelte, hogy a kormány vonja vissza a kiemelt beruházási státust a King’s City kaszinóvárostól. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009. áprilisában kezdett nyomozni ismeretlen tettes ellen az úgynevezett Sukoró-ügyben.

Az LMP mellett egyébként a Jobbik is fellép a kiemelt beruházások ellen. A radikális párt szerint hatályon kívül kellene helyezni a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvényt. Az LMP szintén ezt követeli, emlékeztetve rá, hogy a jogszabály “megengedhetetlen korrupciós nyomás alá” helyezi a köztársaság mindenkori kormányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik