Gazdaság

Orbánék is adnak kiemelt támogatást

Ma a szentgotthárdi Opel-gyárral, utána a győri Audival köt szerződést a kormány.

Ma köt támogatási szerződést a kormány az Opel-alkatrészeket előállító General Motors Powertrain Magyarország Kft.-vel – tudta meg a Magyar Hírlap. Szentgotthárdon a cég szeretné megduplázni a termelést. A mintegy félmilliárd eurós fejlesztéssel Jelentősen bővülne az alkalmazotti létszám is, ezért kap állami támogatást.

A győri Audi Hungáriával csütörtökön írják alá a kormányzati megállapodást, amelynek fejében látványos autóipari beruházásra kerül sor a Rába-parti városban. A Magyar Hírlap szerint az Audi komplett autógyártást tervez a győri üzemben, ez lehet a végső célja a júniusban aláírt telekvásárlásnak.

A német tulajdonban lévő vállalat mintegy hatezer dolgozót foglalkoztat, a tervek szerint az új fejlesztéssel újabb ezres nagyságrendben létesülhetnek munkahelyek. Hamarosan megkezdődhet a gyár bővítése, ugyanis augusztusban már aláírták a szerződést, amellyel a nemzeti vagyonkezelő eladja az autógyárnak a kétszáz hektáros egykori győri lőteret. Úgy tudni: októberben indulhatnak a munkálatok.

Az LMP korábban azért bírálta az Audi-gyár bővítését, mert a kiszemelt győri telek természetvédelmi terület, arra egy házat sem lehetne építeni. Az ellenzéki párt szerint az államigazgatás ebben az ügyben is furcsán működött, a projektet gyakorlatilag államtitokként kezelték, az Audi nevét nem is említették. Az ügyben a jelenlegi kabinet az előző kormány gyakorlatát követi, azaz titokban, kerülőutakon bonyolítja az engedélyezési folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik