Belföld

Újra napirenden a nyugdíjkorhatár emelése

Az Országgyűlésnek újra tárgyalnia kell a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emeléséről.

Ismét a Parlament elé kell kerülnie a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelésének. Az Országos Választási Bizottság elnöke erről már tájékoztatta is Kövér László házelnököt.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma által indított aláírásgyűjtő ívek ellenőzése után ugyanis kiderült, hogy megvolt a legalább 50 ezer hiteles aláírás.

A SZEF által kezdeményezett javaslat így szól: “Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését”.

Ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre vegyen, és megtárgyaljon egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer aláírásra van szükség. Ez azonban csak az egyik feltétel, a parlament nincs “döntési kényszerben”, tehát nem kötelező a javaslatnak megfelelően döntenie.

Varga László, a SZEF elnöke azt mondta: az elsődleges kérdés, hogy a parlament milyen társadalmi vitát akar folytatni a nyugdíjszabályokról általában. Szerinte figyelembe kellene venni a munkavállalók eltérő munkaterheit, azt, hogy bizonyos tevékenységek nem végezhetők el a társadalom által elvárt színvonalon.

Varga László ugyanakkor megjegyezte, az a “félelme”, hogy a parlament nem lesz hajlandó ilyen vitát folytatni. A parlament 2009 májusában az akkori kormány javaslatára – szocialisták és szabad demokraták szavazataival – döntött a nyugdíjkorhatár fokozatos, 62-ről 65 évre való felemeléséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik