Belföld

Több tízezer törvénysértő jelölt indulhat a választáson

Az ajánlószelvényeket gyűjtő jelölteknek adatkezelőként nyilvántartásba kell vétetni magukat, de ezt csak kevesen tették meg.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választási bizottságok minden, a törvényes feltételeknek megfelelő jelöltet és jelölő szervezetet nyilvántartásba vesznek. Az adatvédelmi törvény kimondja, hogy az ajánlószelvények gyűjtése adatkezelésnek minősül, ehhez pedig adatkezelőként nyilvántartásba kell vétetnie magát a jelölteknek – írja az Index.

Az adatvédelmi biztos hivatalának tájékoztatása szerint a jelöltállítás végén viszont csak 8650 adatkezelő vette nyilvántartásba magát, holott csak független jelöltből több mint 35 ezer indul az őszi önkormányzati választáson.

Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelemmel foglalkozó referense a hírportálnak azt mondta, az adatvédelmi törvény nem biztosít szankcionálási jogot, az adatvédelmi biztos “legnagyobb fegyvere a nyilvánosság”, a már nyilvántartásba vett jelöltet nem zárhatják ki.

Ugyanakkor a választási információs szolgálat szerint a helyi választási bizottságok nem is vizsgálják, hogy a jelöltek adatkezelők-e, saját jogértelmezésük szerint csak a választójogi jogszabályok előírásait kell figyelembe venniük a nyilvántartásba vételnél.

AJÁNLOTT LINK:

Legalább huszonötezer jelölt nem felel meg a törvénynek (Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik