Belföld

Már 66 ezer jelölt a nyilvántartásban

A polgármester- és képviselőjelöltek, illetve a megyei listák bejelentésére nyitva álló határidő pénteken 16 órakor járt le.

Már 66 ezer az október 3-ai önkormányzati választáson indulni kívánó jelöltek száma az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu péntek este 8 órai adatai alapján.

A jelölteket a választási iroda munkatársai rögzítik az informatikai rendszerben, ezért az adatok még egy ideig folyamatosan frissülnek.

Az este 8 órai adatok szerint a nyilvántartásban 8899 polgármesterjelölt szerepel, közülük 7131 függetlenként indulna.

A tízezer lakosnál kisebb településeken, ahol úgynevezett egyéni listás rendszerben választják a képviselő-testületek tagjait, 41 726 jelöltet jelentettek be, közülük 35 006 független.

A tízezer lakosnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán osztják ki a mandátumokat, itt 13 470 jelölt van, ebből 863 független.

A nyilvántartás szerint 73 fővárosi, illetve megyei listát jelentettek be, összesen 1977 jelölttel. (A fővárosi listák bejelentésének határideje szeptember 7-e, 16 óra.) A nyilvántartásban szereplőknek csak egy részéről döntöttek már a választási bizottságok, és ők azok, akik hivatalosan jelöltnek számítanak.

Azokat a jelölteket, akik pénteken adták le az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket, vasárnapig kell a választási bizottságoknak hivatalosan nyilvántartásba venniük, az ajánlószelvények ellenőrzését követően. Már ők is szerepelnek azonban az OVI internetes oldalán.

A legtöbb jelöltet egyébként a Fidesz állította, a péntek délutáni adatok szerint több mint 1100 polgármesterjelöltjük van – írja az [origo]. A tízezernél népesebb városok egyéni választókerületeiben 1600-nál több képviselőjelöltjük van, 124 településen állítottak kompenzációs listát, és mind a 19 megyében van közgyűlési listájuk is.

A polgármesterjelöltek száma alapján a Jobbik áll a második helyen, a párt a délutáni adatok szerint 217 településen tudott jelöltet állítani, 106 helyen állítottak kompenzációs listát, több mint 1400 egyéni jelöltjük van, és minden megyében lesz közgyűlési listájuk is.

Az MSZP-nek közel 200 polgármesterjelöltje van, a tízezernél népesebb városok közül 119-ben állítottak kompenzációs listát, és szintén 1400-nál több egyéni jelöltjük van. Minden megyében állítottak közgyűlési listát.

Az LMP-nek mindössze 27 polgármesterjelöltje van a délutáni adatok szerint, 24 helyen tudtak kompenzációs listát állítani, de csak hat budapesti kerületben, így könnyen lehet, hogy nem állíthatnak fővárosi közgyűlési listát. Megyei listájuk péntek délutáni adatok szerint csak Baranyában, Bács-Kiskunban és Borsodban lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik