Belföld

Választási célegyenesben az ország

Administrator
Administrator

2010. 09. 12. 10:22

Mához három hétre ismét a szavazóurnákhoz várnak 8,2 millió választópolgárt.
Korábban a témában:

Október 3-án közel 3.200 településén választanak képviselőket, polgármestereket – Budapesten főpolgármestert -, valamint a megyei közgyűlés tagjait. Ekkor választják meg a helyi kisebbségi képviselőket a 13 bejegzett nemzeti kisebbség tagjai.

A választások előtt három héttel már eldőlt, kik indulhatnak az október 3-i megmérettetésen: összesen 68 ezer jelölt indulhat. Négy évvel ezelőtt 88 ezren voltak, de akkor a mostani 17 ezer helyett 25 ezer települési képviselőt lehetett választani. A jelöltek túlnyomó többsége – ahogy a korábbi választásokon is – függetlenként vesz részt a megmérettetésen.

Az elmúlt napokban döntöttek a helyi és a területi választási bizottságok az egyes szavazólapok “képéről”, imprimálták azokat. Ha a helyi szavazólapok elfogadása ellen valaki jogorvoslattal élt, azt a területi választási bizottság bírálja el. Vitát általában a jelölőszervezetek logója okoz, mert egyes pártoknak a négyzetbe, míg másoknak a körbe rajzolt logó “kedvezne” aszerint, hogy a pártjelvény milyen formájú. A választási bizottságok ezért arra törekednek, hogy a pártjelvények hasonló nagyságúak legyenek a szavazólapon.

Az önkormányzati választás – szemben az országgyűlésivel – egyfordulós, és érvényességi küszöb sincs. Ez azt jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni. A mostani választás az első, amikor az új jogszabálynak köszönhetően a kampánycsend egy nappal lerövidül, így az a választás napján, vasárnap hajnali 0 órakor lép életbe.

A helyi kisebbségi választásokat is október 3-án tartják, de a kisebbségi szavazást külön szavazókörökben rendezik. A kisebbségi szavazáson csak az vehet részt, akit korábban – jelentkezése alapján – a helyi jegyző felvett a kisebbségi jegyzékbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.