Belföld

Lyukak az állami bérplafonon

Politikusok és állami cégek vezetői többet kereshetnek kétmilliónál. A házelnöki fizetés több mint 2,4 millió volt augusztusban.

A kormány által szeptembertől bevezetett kétmillió forintos bérplafon kizárólag a költségvetési szférában dolgozókra vonatkozik. Továbbra is kétmillió forint felett kereshetnek az állami cégek vezetői, és a politikusok – írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet arra, hogy a Fidesz mindig azzal érvel, az ország jelenlegi helyzetében a kétmillió forintos fizetési határ még erkölcsösnek számít. Ez az oka, hogy a végkielégítéseknél is kétmillió forintban határozta meg a kormány a jó erkölcs határát.

A kétmilliós bérplafon nem vonatkozik az állami cégek vezetőire. Kétmilliós maximálásról az ő esetükben még a Bajnai-kormány döntött, de ezt a rendelkezést az új kabinet eltörölte. Így az MFB vezérigazgatója és helyettese, és a bank ügyvezető igazgatói is jóval többet keresnek.

A bérplafonról szóló törvény nem vonatkozik a politikusokra sem. Kövér László fideszes politikus fizetése az Országgyűlés honlapján jelenleg is található adatok szerint augusztusban meghaladta a 2,4 millió forintot.

Legjobban azok a parlamenti képviselők keresnek, akik egyben nagyvárosok polgármesterei vagy a megyei közgyűlések elnökei. Jelenleg több mint ötven olyan képviselője van a parlamentnek, akik egyben polgármesterek vagy megyei közgyűlési tisztségviselők – írja a lap.

Ajánlott link:

Lyukak tátonganak a kétmilliós állami bérplafonon (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik