Belföld

Mutyizással vádolják a volt külügyi államtitkárt

A Duna TV-n sugárzott tévésorozat kapcsán merültek fel a vádak.

A Duna Televízió 2 milliárd forint értékben szerződött műsorok készítésére külső gyártókkal, de több száz milliót, akár az összeg felét is érdemi munkát nem végző cégeken keresztül egyszerűen “eltapsolta” – állítja a Szabó László, a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes tagja. Elmondta, a Külügyminisztérium még tavaly bízta meg a tévét egy sorozat elkészítésével, amelynek kapcsán a gyanú szerint több mint 100 millió forintot tett zsebre egy betéti társaság.

A Külügyminisztérium először 2009 júniusában kötött szerződést a “Mi vagyunk az unió” című, epizódonként 15 perces tévésorozat elkészítésére: a hetente egyszer jelentkező műsorra fél évre bruttó 84 milliót fizettek ki. November 25-én a felek meghosszabbították a szerződést, a megállapodás szerint egészen az idei év végéig jelentkező műsorért bruttó 153 millió forintot kapott a Duna Televízió. Még aznap leszerződtek a Horváth Televízió Bt.-vel, amelyet 104 millió forintért megbíztak az uniós témájú sorozat gyártásával. A sorozatot júniusig forgatták, aztán a Külügyminisztérium felmondta a szerződést.

A Horváth Televízió Bt. Horváth Miklós Arzen és fia tulajdonában áll. A családfő annak a Horváthné Fekszi Mártának a férje, aki annak idején a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkára, később pedig a Bajnai-kormány külügyminiszterének kabinetfőnöke, vagyis a volt kormány köreinek befolyásos tagja volt – közölte Szabó László. Elmondta azt is, hogy a birtokában lévő dokumentumok alapján a volt államtitkár asszony személyesen közreműködött a Duna TV és a Horváth Televízió Bt. közötti szerződés megkötésében, illetve “közbenjárt az ügyben”. Ezt mutyizásnak hívják, ami büntetőjogi és polgárjogi felelősséget vet fel – hangsúlyozta.

A kuratóriumi tag szerint azt is írásos feljegyzések támasztják alá, hogy a Duna TV munkatársai június után is közreműködtek a sorozat készítésében. Ez vagy azt jelenti, hogy az 50 milliós különbözetből kifizették a dolgozókat, a több mint 100 milliós összeget pedig “zsebre tették”, vagy a 104 millióból finanszírozták a műsorkészítést. Kérdés azonban, hogy akkor hova került a csaknem 50 millió forint – jegyezte meg Szabó. Hozzátette, felháborítónak tartja, hogy a sorozatban számos alkalommal mutattak be a volt államtitkár asszonnyal készült interjút, illetve részletesen beszámoltak Horváthné Fekszi Márta kitüntetéseiről.

Szabó László szerint az ügyben a Horváth Televízió Bt. és a volt államtitkár kapcsolata alapján “befolyással való üzérkedés”, a Duna Televízió esetében pedig “közpénzek hanyag kezelése” vethető fel, ezért rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, valamint a televízió elnökéhez fordult, hogy felszólítsa arra: az ügy összes dokumentumát adja át a felügyelő testületek. Kérdésre elmondta, nem szeretne külön rendőrségi feljelentést tenni, de később sor kerülhet rá, ha a kuratórium nem teszi meg a szükséges lépéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik